Josef Lakatoš je korunním svědkem v kauze, která se týká krvavého sporu dvou rodin olašských Romů. Ostravští totiž nemohou těm z Brna přijít na jméno, protože Lakatošova dcera si našla jiného a její otec nevrátil ostravské větvi sedmdesátitisícové věno. Tekla kvůli tomu krev a skončilo to až pokusem o vraždu. A právě za ten může brněnský krajský soud, který se případem války Olachů zabývá, poslat do vězení pětici útočníků, kteří loni v létě Lakatoše přepadli, zbili a střelili ho do břicha.

Podle žaloby patří útočníci do ostravského klanu. „Na lavici obžalovaných sedí Ladislav Daniš zvaný Beáš, jeho syn Lucián s přezdívkou Čurda, Richard Rafael známý pod přízviskem Haďma, Ladislav Gruľa zvaný Pišun a Jiří Daniš alias Čoko,“ vyjmenoval seznam násilníků i s přezdívkami státní zástupce Ivan Hrazdira. Přezdívky hrají v tomto případu klíčovou roli. Naučit se je musel dokonce předseda senátu Jiří Stýblo. Obžalovaní i svědci totiž mnohem lépe vypovídají, když je mohou používat.

Všichni obžalovaní jednotně tvrdí, že u Lakatoše v osudný den nebyli a že nemají s násilím nic společného. Klíčová tedy měla být výpověď přeživšího muže. Čekalo se na ni týden. Postřelený muž totiž k soudu nechodil. Bál se a nebylo mu dobře. Od Justičního paláce ovšem nebyl daleko. Uklidňoval se v nedaleké restauraci popíjením piva a telefonováním.

Kdo střílel?

Včera Lakatoš přišel do soudní síně dobrovolně a vypovídal spontánně. U soudu však říkal úplně něco jiného, než uváděl čtyřikrát na policii. „Ladislav Daniš po mě nestřílel. Vím, že jsem říkal opak, ale byl jsem strašně zmatenej. Olachové z Ostravy teď navíc tvrdí, že mají skutečného střelce a jsou teď na mě vyvíjené takové tlaky, abych říkal zase něco jiného. Prý mi za to i zaplatí,“ prohlásil Lakatoš v soudní síni. Policistům ovšem vypověděl, že Ladislava Daniše poznal. Byl to totiž jeho nejlepší kamarád. „Díval jsem se mu do očí. Stál ode mne sotva metr,“ přiznal do policejního protokolu.

Soudci se rozpory ve výpovědi na policii a u soudu nezdály. Aby osvěžil Lakatošovi paměť, přečetl mu jeho původní výpovědi. Byly čtyři a policisté při nich popsali několik desítek listů protokolů. „Co nám řeknete k tomu, že čtyřikrát jste útočníky označil a teď mluvíte jinak, pane svědku?“ otázal se Stýblo Lakatoše na změnu ve výpovědi. Muž, který má dodnes na břichu obrovskou jizvu, byl v rozpacích. „Ano, to jsem na policii řekl. Pozastavuji se ovšem nad tím, že se v Ostavě říká, že nestřílel Beáš. Mám obrovské dilema. Nevím, co k tomu říct. Nechci se vystavit trestnému činu křivé výpovědi,“ vykrucoval se Lakatoš. Na nádvoří ovšem svou původní verzi potvrdil. „Střílel po mě Beáš, ti ostatní mě zbili basebalovými pálkami a násadami od krumpáče,“ uzavřel Lakatoš.

Snazší rozhodování po úplně jiném svědectví korunního svědka neměl soudce ani po výslechu dalších lidí. Ti buď odmítli vypovídat úplně, protože jsou příbuzní obžalovaných, nebo tvrdili, že trestnímu stíhání čelí neviní lidé. „Přísahal bych na Bibli, kdyby tady nějaká byla, že Ladislav Daniš po nikom nestřílel,“ zdůraznil například František Daniš, bratranec obžalovaného. Na svatou knihu by přísahal i přesto, že na místě činu nebyl.

Montekové a Kapuleti?

Konflikt olašských Romů, který proti sobě rozvášnil obě početné rodiny, rozpoutala žena. Manželka obžalovaného Luciána Daniše Sylvie Lakatošová z Prostějova. Ta se po letech manželství, v němž porodila dvě zdravé děti, zahleděla do jiného muže. Jistého Lukáše Lakatoše z Brna, kterému se mezi Romy říkalo Zlato. „Olaši z Brna vzali olašským Romům z Ostravy nevěstu,“ vysvětlil původ sporu olašský král Jan Lipa. Procesu se osobně zúčastnil spolu s dalšími desítkami příbuzných.

V době, kdy Sylvie Lakatošová utekla k jinému muži, zasedl romský soud. Tomu se mezi romským etnikem říká krisi. Romský soud rozhodl, že Zlato se nesmí ukázat v Ostravě deset let za to, že odlákal jinou ženu. Navíc měla Lakatošova rodina vrátit sedmdesát tisíc korun, které ostravští Olaši za nevěstu Sylvii zaplatili.

Lakatoš ale vrátit peníze odmítl. Ostravská větev klanu ho proto několikrát přitlačila ke zdi a unesli mu i neteř, patnáctiletou Mercedes Lakatošovou a zlámali jí nohu na čtyřech místech. Když ani to otce nevěsty nepřimělo k placení, vtrhli útočníci do jeho bytu a začali ho mlátit. Ladislav Daniš pak podle žaloby vytáhl revolver a vystřelil na něj.

Doprovod s pendreky

Proces přitahuje na dvůr Justičního paláce početné příbuzenstvo obou znesvářených klanů. Od sebe je drží policie a justiční stráž. Zatímco včera dopoledne na sebe oba tábory jen pokřikovali, po poledni se situace vyostřila. Klany se mezi sebou začali napadat. Rodiny rozvášněných Romů tak od sebe musela odehnat zásahová jednotka. Teprve obušky v rukou policie a nabité samopaly těžkooděnců donutili brněnský klan Olachů opustit budovu soudu.

Hlavní líčení bude pokračovat v červenci výslechem soudních znalců. Verdikt by mohl podle odhadů předsedy senátu padnout nejdříve v září.