I před bystrckým činžákem na něj čekalo několik obdivovatelů, kteří toužili po fotce s ním. "Zatím jsem nikde nezaznamenal žádnou negativní reakci. Lidi jsou skvělí, popřejou mi, říkají, že věří, že jsem nevinný. Lidi, kteří mají mozek v hlavě, časem dojdou k tomu, že rozsudek, kterým mě odsoudili k doživotí, byl podivný," řekl Kajínek.

Ve čtvrtek v Brně si zřídil třeba účet nebo si koupil nový telefon. "Zatím mám moc věcí na zařizování, takže na prohlídku Brna nebyl čas," zmínil.

Kajínek chce nyní otevřeně promluvit o vězeňství. „Je to Potěmkinova vesnice. Vězni se nemůžou bránit. Nechci, aby je hýčkali, ale vězení má být o ztrátě svobody, ne o ponižování lidské důstojnosti," zdůraznil.

Josef Klíma.
Novinář Klíma o Kajínkovi: Smysl má obnovení procesu, nikoli milost

Do bystrcké restaurace zamířil kvůli neutichajícímu zájmu médií. "U nás v restauraci byl na obědě na rozhovoru s novináři," řekl Brněnskému deníku Rovnost majitel restaurace, který si nepřál uvést jméno.

Pod fotografií začali lidé ihned diskutovat. „Jirka přišel, řekl zabil bych za pořádný jídlo a má to zadarmo," zaironizoval třeba uživatel Tomáš Bukáček.

Jiní lidé ale rozhodnutí restaurace o vyvěšení fotografií Kajínka kritizovali. „Chlubit se vrahem je vrchol debility, mínus jeden zákazník," napsal Tomáš Que.

Kajínka omilostnil prezident Miloš Zeman v úterý. Předtím strávil muž odsouzený za dvojnásobnou nájemnou vraždu ve vězení třiadvacet let. Součástí propuštění je i sedmiletá podmínka.

Trojice Karel Dubský (světlá košile), Josef Dubský starší a Josef Dubský mladší u brněnského krajského soudu.
Unesli a znásilňovali dívku v kempu. Tři muži dostali dohromady 30 let vězení

Na základě řady negativných ohlasů se restaurace Akát odpoledne rozhodla fotografii Kajínka ze svého profilu na sociální síti stáhnout.

Jiří Kajínek- Už ve třinácti letech se Jiří Kajínek dopouštěl malých krádeží.
- Do vězení se poprvé dostal v roce 1982 za vloupání do několika chat, o tři roky později ho soud znovu odsoudil za bytové krádeže, nedovolené ozbrojování a útok na veřejného činitele. Při zatýkání zranil tři policisty.
- V únoru roku 1990 Kajínek požádal o prominutí zbytku trestu a soud mu vyhověl. Do vězení se vrátil ještě ve stejném roce za loupežné přepadení policistů a krádež jejich auta. Odsoudili ho na jedenáct let vězení. Znalci tehdy uvedli, že je Kajínek extrémně nebezpečný a není schopný znovuzačlenění do společnosti
- V květnu 1993 měl Kajínek zastrašovat podnikatele Štefana Jandu, který měl spory s jiným podnikatelem Antonínem Vlasákem. Kajínka si měl na Jandu najmout kvůli dluhům.
- 30.5.1993 chvíli po osmé hodině večer došlo v zatáčce před věznicí v Plzni na Borech k dvojnásobné vraždě. Kajínek měl podle obžaloby alespoň dvanáctkrát vystřelit na Jandu a jeho dva osobní strážce, kteří tam projížděli autem. Jilián Pokoš a Janda zemřeli na místě. Třetího muže, bratra Pokoše Vojtěcha čtyřikrát postřelili. Muž přežil a stal se z něj korunní svědek.
- 8.2.1994 policisté v Praze zadrželi Kajínka. Kladl tehdy odpor a na policisty se snažil vytáhnout pistoli. Po zatčení u něj objevili několik střelných zbraní. Kajínek od začátku procesu tvrdil, že je nevinný a že stříleli policisté, kteří měli na Jandu a bratry Pokošovy „spadeno".
- 23.7.1994 se Kajínek pokusil o druhý útěk z vězení v Českých Budějovicích. Přeskočil zeď dvorku a utekl do města. Chytil ho tehdy kolemjdoucí, který mu podrazil nohy.
- 29.9.1995 státní zástupce obžaloval Kajínka z vraždy Jandy a Pokoše. Zároveň se měl hájit i z pokusu o vraždu druhého bodyguarda a dalších zločinů. Spolu s ním obžalovali i dalších sedm lidí.
- 11.9.1996 se Kajínek pokusil uprchnout z věznice ve Valdicích. Vězeňská stráž ho našla po dvaceti minutách.
- 29.4.1997 plzeňský krajský soud odložil projednávání Kajínkovy kauzy na neurčito. Požadoval nové znalecké posudky a výslechy dalších svědků.
- 23.6.1998 poslal soud Kajínka do vězení na doživotí. Uznal ho vinným z dvojnásobné nájemné vraždy a pokusu o další vraždu. Trestní spis čítal deset tisíc stran, soud trval šestačtyřicet dní a proces čtyři roky.
- V únoru 1999 pražský vrchní soud potvrdil Kájínkovi doživotní trest.
- 29.10.2000 utekl Kajínek z nejpřísněji střežené věznice v České republice – z Mírova. Na začátku prosince ho policisté našli v bytě pětinásobného vraha Ludvíka Černého, člena gangu Orlických vrahů. Kajínka poté převezli zpět do Valdic.
- V září 2004 plzeňský krajský soud zamítl Kajínkovu žádost o obnovu procesu.
- V únoru 2005 Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek krajského soudu a nařídil mu se případem zabývat znovu. Krajský soud potom znovu žádost zamítl a vrchní soud rozhodnutí potvrdil.
- O obnovu procesu se snažilo i několik ministrů spravedlnosti, mezi nimi i třeba Pavel Rychetský nebo Jaroslav Bureš. Žádné žádosti soud nevyhověl.
- Poslední žádost o obnovení procesu poslal Kajínek v září 2011.
- 6.4.2017 prezident Miloš Zeman poprvé prohlásil, že uvažuje o udělení milosti Kajínkovi. Existovaly podle něj pochybnosti o vině a Kajínek už prý seděl „dost dlouho".
- 23.5.2017 Kajínek odešel z rýnovického vězení.