Podle posudku Mileny Zimulové, která u Krajského soudu v Brně vypovídala při jednání 1. června, trpí Dalhgren smíšenou poruchou osobnosti. Způsobuje mu vnitřní tíseň a emoční nestabilitu, to ale podle psychiatričky neznamená, že by v době tragické události nemohl své jednání ovládat. Obhajoba soudu navrhla vypracování revizního znaleckého posudku z oboru psychiatrie, soud ale po tiché poradě přímo v jednací síni návrhu nevyhověl. Obhajoba se proto rozhodla, že nechá vypracovat revizní posudek na vlastní náklady.

„Snažíme se ten posudek zajistit, ale velmi pravděpodobně ho do příštího líčení mít nebudeme," řekl Špíšek. Podle něj je také otázkou, co posudek ukáže. „Nemůžu předložit důkaz v neprospěch mého klienta," doplnil.

Podle něj jsou pro Dahlgrena příznivější závěry amerických posudků než ten od psychiatričky Zimulové. Američtí psychiatři dospěli k názoru, že Dahlgren trpí duševní poruchou, a to schizoafektivní psychózou, takže nebyl za své činy zodpovědný. Soud k závěrům amerických odborníků při jednání ale nepřihlížel.

Podle obžaloby Dahlgren usmrtil všechny čtyři členy rodiny, u níž dočasně bydlel, otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Při prvním dvoudenním bloku hlavního líčení vypovídala řada svědků, sousedé, uklízečka, pošťačka i přítelkyně jednoho ze zavražděných mladíků. Vypovídali také patologové, kteří popsali brutalitu a mnohočetnost zranění zavražděných. Sexuolog Jaroslav Zvěřina, jehož posudek se u soudu četl, u Dahlgrena nezjistil sadismus, ale zájem o sexuálně agresivní a sadomasochistická témata.

Podle státní zástupkyně Ludmily Doležalové je posudek psychiatričky Zimulové klíčový. Po posledním jednání připomněla, že obžaloba nemá žádného očitého svědka činu a vychází z nepřímých důkazů. Dahlgren zatím vypovídat odmítl, v závěru prvního bloku líčení se ale krátce vyjádřil k posudku psychiatričky, která řekla, že měl pocit, že selhává. Ptal se jí jak a proč selhával.

Dahlgren je od loňska v Brně ve vazbě. Spojené státy jej jako prvního svého občana vydaly ke stíhání v Česku. Když mrtvé v Ivanovicích lidé objevili, byl obžalovaný na cestě do USA.