Podle soudu Novák nehodu zavinil, neprokázal se však jeho úmysl někoho zavraždit. „Není sporu o tom, že obžalovaný chtěl způsobit dopravní nehodu. Byl si vědom toho, že vzhledem k okolnostem může dojít i k těžkým zraněním. Věděl, že se v dodávce nachází větší počet osob," řekl na čtvrtečním líčení soudce Štefan Škadra.

Soud z tohoto důvodu překvalifikoval Novákův čin na pokus o těžké ublížení na zdraví, což navrhovala i obžaloba. Novák tak má jít do vězení na šest a půl roku a deset let nesmí řídit auto.

Obhajoba se s výrazným snížením trestu nespokojila. Nehodu před soudem zlehčovala a upozornila na epilepsii, kterou obžalovaný trpí. „Jednalo se spíš o přestupek. Nešlo o úmysl. Můj klient se nesnažil někomu těžce ublížit na zdraví. Doporučím mu dovolat se k Nejvyššímu soudu," uvedl obhájce Oldřich Ševčík.

Novákovi přitížilo, že od nehody staré dva a půl roku ujel a neposkytl zraněným pomoc. K havárii dodávky došlo poté, co se ji snažil předjet a při tom ji vytlačil na betonová svodidla poblíž Pisáreckých tunelů. „Jen jsem špatně odbočil," hájil se u soudu loni na podzim obžalovaný. Dva zraněné převezla sanitka do nemocnice.

Osudnému manévru však předcházela hádka řidiče jaguáru s posádkou dodávky. „Sprostě nám nadával a vyzýval nás, ať se s ním jdeme poprat," vypovídal před čtvrt rokem u soudu jeden z mužů, kteří v dodávce cestovali.

Novák na to tehdy reagoval tím, že se nepohodl s přítelkyní a jel si za ní spor vyříkat. „Nedával jsem moc pozor na řízení a mohl jsem sjet do vedlejšího pruhu. Nikomu jsem ale úmyslně ublížit nechtěl," prohlásil.

Za poslední dobu se objevilo víc případů agresivních řidičů. Například v březnu 2014 poslal soud dvaačtyřicetiletého Dominika Gerneše do vězení na dva roky za to, že v brněnské Olomoucké ulici schválně vybrzdil auto. Stejný trest dostal i Roman Zábrš, který v září 2012 prudce zabrzdil před autobusem hromadné dopravy v brněnském Juliánově. Z tohoto pohledu se Novákův původní trest jeví jako mimořádný.