Takto tragicky dopadla nehoda, kterou podle nejnovějších zjištění kriminalistů zavinil dementní řidič. „Třiapadesátiletý muž trpěl demencí a v inkriminovaný den odjel z domu k lékaři, kam už však nedorazil. Místo toho se dostal na území České republiky a několik hodin se zde pohyboval," uvedla policejní mluvčí Petra Vedrová. Dodala, že řidič před jízdou nepil alkohol ani nebral omamné látky.

Možnost, že za nehodu mohla vážná psychická porucha řidiče, už před časem navrhoval psycholog Jiří Brančík. Reagoval tím na tvrzení jednoho ze svědků, že se pravděpodobně jednalo o sebevraždu. „Pokud se někdo rozhodne spáchat sebevraždu v autě, většinou narazí do stromu nebo do zdi. V tomto případě by šlo o nesmyslně složitý způsob," potvrdil.

Podle informací rakouských policistů vlastnil řidičský průkaz a byl zkušeným řidičem. „Nakolik u něj bylo onemocnění rozsáhlé a zda třeba právě kvůli němu ztratil orientaci, to už se nedovíme," řekl vedoucí jihomoravské dopravní policie Jindřich Rybka.

Podle něho často dopravní psychologové vydají člověku trpícímu demenci potvrzení, i když by neměli. „Lidé jdou cestou nejmenšího odporu. Když ho nevydá jeden, jdou za druhým, který jim potvrzení dí, i když třeba za zdvojnásobenou cenu," doplnil.

To potvrdila i dopravní psycholožka z Centra dopravního výzkumu v Brně Veronika Hamerníková. „Několikrát mi přišel e-mail, kdy mi klient nabízel, ať si určím částku za obejití psychologického vyšetření. Kolegové mi tehdy říkali, že to mám vzít. Každý člověk by si měl ale rozmyslet, jakou odpovědnost na sebe bere," popsala.

Podle ní by lidé trpící demencí neměli za volantem co dělat. Jak ale uvedl praktický lékař Tomáš Klobas, nelze jednoznačně stanovit, kdo dementní je a kdo ne. „Tyto případy jsou vždycky sporné. To by nejezdila polovina důchodců. Lékař vždycky rozhoduje podle subjektivního hlediska a tabulkových kritérií. Nemůžeme ale říct, že dementní člověk nemůže řídit," vysvětlil.

Mezi taková tabulková kritéria patří například epilepsie nebo drogová závislost.Demence podle Klobase postihuje i lidi nižšího věku, v některých případech už od čtyřiceti let. Především pokud kouří a tak se jim zužují cévy.

Policie o rakouském řidiči věděla již alespoň deset minut před tragickou nehodou. Podle mluvčí bylo těžké nahlášené vozidlo dopátrat. „Byla noc a informace o autě nebyly příliš podrobné. Jeho hledání navíc hlídkám zkomplikovalo to, že několikrát měnil směr," uvedla Vedrová.

Zbylí účastníci nehody u Ostrovačic se léčili ve Fakultní nemocnici v Bohunicích a v Nemocnici u Svaté Anny. „Muže jsme propustili po dvou týdnech," doplnila mluvčí Fakultní nemocnice v Bohunicích Anna Mrázová,kde se muž léčil s těžkým zraněním nohou.