Jednalo se například o židenické exradní Mariána Hnáta a Jiřího Nesibu. „O vině obžalovaných jasně svědčí nejenom policejní odposlechy, ale i výpovědi svědků a listinné důkazy. Vše měli precizně připravené a rozdělené. Věděli, kdo se soutěže zúčastní jen jako takzvané křoví, aby navýšil cenu, a kdo soutěž vyhraje,“ vysvětlila rozhodnutí soudu přísedící senátu Šárka Dufková.

Bývalým radním spolu s dalšími dvěma obžalovanými soud potvrdil trest ve výši dvou a půl let, který je podmínečně odložený na čtyři roky. Na stejně dlouhou dobu mají i zákaz rozhodování o veřejných zakázkách. „Jsou to tresty výchovné a mírné, i když se jedná o velice závažnou trestnou činnost. Nicméně společně s napojením na zákaz činnosti jsou dostatečné,“ ohodnotila přísedící. S přiměřeností trestů souhlasil i státní zástupce Ctibor Hubáček.

Přečtěte si k tématu: Obrátím se na Juru, znělo z odposlechu s bývalými radními Hnátem a Nesibou

Brněnský městský soud, který věc projednával dřív, podle něj postupoval správně. „Je vidět, že se případem zevrubně zabýval. Obhájci obžalovaných jenom jejich jednání vytrhávají z kontextu děje a jednotlivé skutečnosti izolují od zjištěných souvislostí,“ konstatoval muž.

K manipulaci s minimálně třemi zakázkami docházelo v letech 2010 až 2012. Řádově se jednalo o stavby za sta tisíce korun, cenu ale měli podle rozhodnutí soudu obžalovaní vyšponovat.

V případě opravy střechy jednoho z židenických bytových domů to mělo být i o milion korun. „Na to, že zakázky dostávají stále stejné firmy upozornil policisty informátor, proto byly nařízené odposlechy obžalovaných. Z nich vyplývalo, že se chystají další tři zakázky, které se díky nim už zachytily,“ dodala přísedící.

Přečtěte si k tématu: Soud řeší sporné zakázky v Židenicích: domluvené firmy měly uměle navyšovat cenu

Odposlechy podle rozhodnutí soudu nebyly nezákonné, na což upozorňovali někteří obhájci mužů. „Získaly se tak významné skutečnosti, které pomohly k usvědčení obžalovaných, a byly zcela v souladu s trestním řádem,“ doplnila Dufková.

Z odposlechů vyplývá, že se obžalovaní mezi sebou označovali za bandu divochů a tvrdili si, že vše manažersky zvládají. „Také se oslovovali přezdívkami typu dobytku a jinými vulgarismy, z toho se dá taky usoudit jejich vztah,“ zakončila žena.

Nesiba i Hnát vinu dříve odmítli a soudního líčení se nezúčastnili. Hrozilo jim i osm let vězení.

Proti rozhodnutí se není možné odvolat, obžalovaní ale mají právo mimořádného dovolání k nejvyššímu soudu. Rozsudek je ale už pravomocný.

Nesiba i Hnát vinu dříve odmítli a soudního líčení se nezúčastnili. Hrozilo jim i osm let vězení. „Tím, co je mi kladeno za vinu, město ušetřilo a výběrové řízení bylo transparentnější. Je to výsměch pravdě a spravedlnosti. Určitě se budeme ještě dovolávat," okomentoval případ Nesiba.