Jedenašedesátiletou Ludmilu Lakatošovou, která měla heroin předávat u sebe doma, poslal ve středu Krajský soud v Brně na pět a půl roku do vězení. Její osmatřicetiletá dcera Tatiana si vyslechla čtyřletý trest vězení a třiapadesátiletý komplic Pavel Gaži odsedí dva a půl roku. Všem hrozil až desetiletý trest.

Krajský soud potvrdil rozsudek vynesený na konci dubna Městským soudem v Brně. „Trojce prodávala a uschovávala drogy od nezjištěné doby do září 2011. Tehdy pachatele zadržela policie. V bytě matky v ulici Cejl našla přes sto tisíc korun, patnáct set euro a tři dávky heroinu," konstatoval předseda odvolacího senátu Vlastimír Čech.

U dcery a Gažiho doma, v bytě v ulici Markéty Kuncové, našli policisté přes dva tisíce dávek heroinu. „Většinu prodala matka. Před zátahem policisté byt starší ženy sledovali. Zjistili, že tam dochází lidé, kteří se zdrží vždy jen pár minut. Viděli, jak Lakatošové předávají peníze," řekl Čech.

Ta u soudu tvrdila, že s prodejem heroinu nemá nic společného. Drogy prý byly její dcery. „Všichni, kteří na policii vypovídali proti mně, pak u soudu otočili. Do očí mi to říci nedokázali," uvedla Lakatošová. Její dcera, která podle rozsudku drogy hlavně ukrývala u sebe doma, se naopak ke všemu přiznala. „Udělala jsem všechno," prohlásila.

Její obhájce Oldřich Ševčík ale u soudu uvedl, že se doznala i k tomu, co nespáchala, jen aby měla vše za sebou. „Soud by jí proto měl snížit trest," sdělil Ševčík.

Podle Čecha brněnský městský soud zhodnotil všechny důkazy správně. „O vině obžalovaných vypovídají telefonní odposlechy jejich hovorů, výpovědi zasahujících policistů i dalších svědků," odůvodnil předseda senátu.

Rozsudek už je pravomocný. Obžalovaní si proti němu mohou ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu.