Ostrý hvizd píšťalky a přístroj na měření alkoholu v krvi. Také to může kromě náročných jezů čekat na vodáky. Nejen na silnicích, ale už i na vodě policisté kontrolují, jestli lidé neporušují předpisy a za plavby se neopíjejí.

S prvními kontrolami začali policisté na přelomu června a července. Nejvíc jich bylo na Vranovské přehradě na Znojemsku, kdy u vodáků i plavců zjišťovali jak alkohol, tak i jiné drogy. „Zkontrolovali jsme posádky víc než dvaceti lodí, tentokrát se to obešlo bez opilých. Sezona však zdaleka nekončí, kontrolovat budeme dál," informovala mluvčí jihomoravských policistů Štěpánka Komárová.

Silnice se od řek v podstatě tolik neliší. „Loď je stejná zbraň jako auto. Lodivod je řidič a třeba člověk ve vodě představuje cyklistu. Stejně jako chodec je také plavec nejvíc zranitelný," poznamenala mluvčí.

vodáci a alkohol
• policisté zahájili kontroly na přelomu června a července
• na Vranovské přehradě na Znojemsku zkontrolovali 20 lodí, opilý nebyl nikdo
• člověku, který je v lodi opilý, hrozí až stotisícová pokuta
• na stránkách www.voda-nebo-alkohol.cz je návod, jak se na vodě chovat

Jestli je člověk na lodi jako háček, zadák nebo se jen veze, nehraje pro policii žádnou roli. Opilému vodákovi hrozí až stotisícová pokuta. „Alkohol prostě k vodě nepatří, a to ani při koupání," konstatovala ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. Právě společně s plavební správou policisté po vodácích pod vlivem alkoholu pátrají.

Poslední nehoda, kterou zavinil alkohol, se stala letos na Brněnské přehradě. „Plachetnice řízená opilým člověkem tam narazila do menší loďky. Kromě škody na majetku se naštěstí nikomu nic nestalo," podotkla k události Němcová.

Přestože alkohol bývá nejčastější příčina nehod vodáků, je propojení lodi a láhve s něčím ostřejším v České republice už zakořeněné. „Musí se to změnit. Jen úřady to ale nedokážou. Jde zejména o výchovu a příklady z rodin," upozornila ředitelka.

Potvrdila to i Brňanka Jana Holečková, která o kontrolách nevěděla. „Půjčovali jsme si raft a mysleli si, že alkohol se na vodě neřeší. Rum je přece pití pirátů, rozhodně k vodě patří," poznamenala Holečková.

Typickou představu sjíždění vody s alkoholem v ruce se snaží společně s plavební správou změnit 
i Český svaz kanoistů, Svaz vodáků, Junák a Vodácká škola záchrany. Letos vytvořily kampaň Voda nebo alkohol a také založily internetové stránky www.voda-nebo-alkohol.cz. Tam nabízejí návod, jak se při sjíždění chovat. „Alkohol odstraňuje zábrany. Někdy 
i ty, které je nutné na vodě naopak posílit, třeba přirozený respekt z řeky. U nebezpečného jezu je to pak pro soutěživé hochy výzva, 
a ne riziko," popsal Petr Ptáček z Vodácké školy záchrany důvod, proč mají vodáci zůstat střízliví.

Disciplinovanost lidí zhodnotila i jedna z největších půjčoven lodí a kajaků na Moravě. „Lidi před alkoholem varujeme, ale zatím jsme s tím neměli problémy. Zdá se mi, že se teď problém alkoholu na vodě řeší tolik, že všichni vodáci jsou připravení," řekl vedoucí půjčovny Ota Holkup.