Podle státní zástupkyně Zuzany Zámoravcové se Vietnamci zaměřili hlavně na prodej pervitinu a marihuany. „Působili zejména ve Znojmě, jeho okolí a v Praze. Udržovali kontakty s dalšími lidmi, kteří pervitin vozili na Slovensko a do Rakouska," uvedla v obžalobě Zámoravcová.

Každý ve své roli

Každý ze členů gangu měl ve skupině svou funkci. „Společně se podíleli na obstarávání, distribuci i prodeji omamných látek. Někteří zastávali roli dodavatelů drog, od nichž ostatní obvinění omamné a psychotropní látky nakupovali. Pak je prodávali uživatelům či dalším distributorům, kteří je vyváželi do zahraničí," popsala činnost skupiny žalobkyně.

Pervitin na Znojemsko údajně putoval z Prahy, kde ho obstarala Tran Thi Tuyet Lan. „Žena ho pak po předchozí domluvě prodávala obviněným Nguyen Thi Duyen, mezi znojemskými uživateli známé jako Zina, a Tran Thi Thu Hang, známé jako Hanu," uvedla Zámoravcová.

Tyto ženy si část drog nechávaly pro svou potřebu, část pro své odběratele a část prodaly dalším prodejcům ze Znojma. „Mezi pouliční prodejce patřili hlavně obvinění Tran Huy Dung, Muhamed Saiti a obviněná Pham Thi Phuong. Ti drogy spláceli až po prodeji," dodala žalobkyně.

Drogy obžalovaní prodávali ve svých hernách nebo bistrech na Znojemsku i na ulici.

V případě potřeby či nedostatku omamných a psychotropních látek mezi sebou podle obžaloby navzájem spolupracovali. Půjčovali si drogu nebo si předávali zákazníky.

Včera to u soudu potvrdili svědci z řad uživatelů pervitinu. „Vždy jsem se telefonicky spojil se Zinou a domluvili jsme si místo, kde se sejdeme. Nejčastěji to bylo v její herně. Peníze a množství jsme řešili až na místě, nikdy telefonicky. Když tam Zina nebyla, oslovil jsem jiného Vietnamce nebo Vietnamku v herně a ten mi pervitin dal taky," vypovídal jeden ze svědků.

Další zmiňovali ženu Pham Thi Phuong, kterou znojemští uživatelé znali jako Li. „Je feťačka. Bral jsem od ní pervitin hlavně když jsem ho potřeboval v noci," uvedl další svědek. Pham Thi Phuong ale u soudu chyběla. Je proti ní vedeno stíhání jako proti uprchlé.

Prodala ho méně

Spolupráci mezi obžalovanými se snažila vyvrátit obžalovaná Tran Thi Thu Hang známá jako Hanu. „Všechny spoluobžalované znám. Často jsem s nimi telefonovala. Když v hovoru, který policisté odposlouchávali, mluvíme o zboží, nemluvili jsme o pervitinu. Šlo o zboží, které jsem potřebovala obstarat do herny. Já jsem prodávala pervitin, ale v několikanásobně menším množství, než je mi kladeno za vinu," bránila se obžalovaná. Další obžalovaní se včera nevyjádřili.

Podle obžaloby organizovaná skupina celkem prodala 6754 gramů metamfetaminu a 1976 gramů marihuany. Protože se jedná o trestný čin velkého rozsahu mohou obvinění Tran Huy Dung, Tran Thi Thu Hang, Nguyen Thi Duyen, Pham Thanh Xuan, Muhamed Saiti, Tran Thi Tuyet Lan a Pham Thi Phuong strávit ve vězení až osmnáct let.

Obvinění Le Tien Dich a Truong Anh Tuanmohou dostat trest nižší, nejvíce deset let, protože se ke skupině přidali těsně před jejím odhalením.