Policisté případ řešili ve zkráceném řízení a Přikrylovi proto hrozí nanejvýš podmíněné vězení. Podezření mu sdělili koncem května. „Souvisí to s jeho stíháním, kdy měl umazávat pokuty. Když si opatřoval důkazy, vstoupil do počítačového systému a manipuloval tam s daty," uvedl zdroj blízký městské policii. Ředitel strážníků to komentovat odmítl. „Nechci tím mařit vyšetřování," vzkázal.

Policisté uvedli, že podobný případ vyšetřují. Zda jde o Přikryla, nesdělili. „Mohu jen říct, že strážníkovi Městské policie Brno jsme sdělili podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací," řekl mluvčí brněnských policistů Pavel Šváb.

Případ nechtěl příliš komentovat ani mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně Jan Petrásek. „Prověřujeme podezření, které se týká vedení Městské policie Brno. Bližší informace ale zveřejňovat nebudeme," uvedl pouze. Informaci o stíhání ředitele strážníků Přikryla naopak po-tvrdil brněnský primátor Roman Onderka. „Informovali mne o tom policisté i Přikryl, který mi dal písemné vyjádření," sdělil primátor.

Dodal, že dál ctí presumpci neviny. „Jakmile ale soud vynese pravomocný rozsudek, jsem připravený to řešit," upozornil.

Poznamenal, že postup policie ho zaskočil. „Překvapuje mne, že v první záležitosti policie řeší ředitele strážníků už rok a stále tu kauzu neukončila. A následně se objeví nová, kterou řeší dokonce ve zkráceném řízení. Připomíná mi to kauzu bývalého policejního prezidenta, který byl ve zkráceném řízení do měsíce odsouzen a následně za dalších šest měsíců osvobozen," podotkl Onderka.

Podle trestního řádu je však postup vyšetřovatelů v pořádku. „Pokud to jde, snažíme se případy řešit ve zkráceném řízení. Je to rychlejší. Musí to být ale důkazně jednodušší skutek a maximální sazba nesmí být vyšší než pět let vězení," upozornil Petrásek. V tomto případě jde o tři roky.

Návrh na potrestání šéfa strážníků poslal státní zástupce k soudu
Brno – Důkazy na svou obhajobu sháněl v informačním systému brněnských strážníků. Protože dříve pokutované lidi nelustroval kvůli své práci, ale soukromým zájmům, porušil podle vyšetřovatelů ředitel brněnských strážníků Jaroslav Přikryl svou pravomoc. V úterý proto státní zástupce podal ve zkráceném řízení návrh na jeho potrestání k soudu.

Přikrylovi proto hrozí maximálně podmíněné vězení. „Je stíhaný pro přečiny neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a zneužití pravomoci úřední osoby," sdělil mluvčí brněnského městského státního zastupitelství Jan Petrásek.

Přikryla prověřuje policie kvůli tomu, že měl zahlazovat pokuty. „Jednoho z brněnských strážníků stíháme pro zneužití pravomoci úřední osoby. Dopustil se ho nesprávným postupem při vyřizování přestupků," sdělil již dříve brněnský policejní mluvčí Pavel Šváb.

A právě kvůli tomuto stíhání šéf strážníků hledal v systému důkazy na svou obhajobu. „K soudu poslal listiny obsahující osobní údaje lidí, se kterými strážníci v minulosti řešili dopravní přestupky. Získal je ale neoprávněnou lustrací informačního systému Městské policie Brno," řekl Petrásek.

Přikryl to odmítl komentovat. „Nechci tím mařit vyšetřování," vzkázal.