Podle zjištění Brněnského deníku Rovnost jde o dva podnikatele z třebíčska. Devětatřicetiletého Milana Kunu a dvaapadesátiletého Zdeňka Mrňu. „Ve spise se objevily jména jejich společností dopravce Treboss a autobazaru Lipan A. Euro," sdělil zdroj blízký vyšetřování, který si nepřál zveřejnit jméno.

Zatímco Kuba s Mrňou putovali do vazby, Kunu soud propustil. „Nenašel žádné důvody k uvěznění mého klienta. Stíhaný ale stále je," konstatoval Kunův obhájce Rostislav Kovář.

Mluvčí brněnského městského soudu Gabriela Stočková k tomu bez dalších detailů dodala, že oba muži poslaní do vazby si proti rozhodnutí podali stížnost. „Soud si myslí, že by mohli ovlivňovat svědky," informoval obhájce Kuby Miloslav Petržela.

Začátkem tohoto týdne protikorupční policie zatkla a obvinila pět lidí. Tři z nich stíhá na svobodě. Stát měli společně podvést na dani o šestadvacet milionů korun. Ředitel brněnského finančního úřadu podle policie přijímal úplatky od firem, které daň krátily. „Další stíhaní jsou zástupci těchto společností," uvedl mluvčí protikorupčních policistů Jaroslav Ibehej.

Z podplácení jsou obviněné také dvě firmy. Společnosti i podnikatelé měli ředitele uplácet penězi, dary i službami. Podle Ibeheje firmy řediteli platily za to, že krácení daně přehlížel. „Uplatňovaly totiž nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty," řekl mluvčí.

Podle Kubova obhájce Petržely je případ vykonstruovaný. „Policie překrucuje důkazy, tendenčně si je vykládá a nezajímá se o návrhy obhajoby. Soud snad rozhodne spravedlivě," okomentoval Petržela.

Ibehej ve středu pouze informoval o tom, že vyšetřování teprve začíná a protikorupční policie už nebude sdělovat žádné detaily. Podle zjištění Brněnského deníku Rovnost mají policisté v rukou hlavně odposlechy obviněných.

Na brněnském finančním úřadu teď chybějícího ředitele dočasně nahradil jeho zástupce. „Máme dané personální postupy, kterých se držíme. Je to ale jen pár dní stará záležitost, nemohu proto sdělit detaily," uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová.

Potvrdila ale, že ředitelství plánuje prověřit daňová řízení Finančního úřadu Brno III a zjistit případné pochybení. „Máme na to oddělení vnitřní kontroly. Na vyšetřování spolupracujeme s policií," upozornila Homolová.