Nyní sedmačtyřicetiletému gynekologovi Patrikovi Moslerovi chyběly peníze na rekonstrukci budovy v Lidické ulici v Boskovicích, kterou zdědil po svém otci. V jednom z pater měli společně s kolegou Jaroslavem Novosadem své soukromé ordinace. Volné prostory v budově chtěl pronajmout a za peníze z pronájmu budovu opravit. Novosadův bratranec Ivo Křipský Moslerovi nabídl, že si jeho společnost celou budovu pronajme a postará se i o její rekonstrukci. „Nabídku jsem přijal a bral to jako vyřízenou věc. Byl jsem rád, že se nemusím o nic starat," řekl Mosler před soudem.

Za půl roku přišel Křipský za Moslerem s tím, že jeho společnost krachuje a že nezvládne splácet několikamilionový úvěr, který si na opravu budovy vzal. „Vzal jsem situaci do vlastních rukou a chtěl jsem to nějak zachránit," vysvětloval v úterý u soudu gynekolog.

Společně s Novosadem, Ivem Křipským, jeho bratrem Petrem Křipským s jeho manželkou Lenkou rozjeli v té době kolotoč přefinancování půjček. Za tím účelem skupovali, zakládali a poté nechali krachovat pochybné společnosti. Právě tím se měli podle státní zástupkyně Drahomíry Novotné dopustit trestného činu.

V zamotaném případu figuruje i Petr Křipský, který si momentálně odpykává bezmála pětiletý trest za zneužívání pravomoci veřejného činitele a vydírání. Je známý jako člen takzvaného Toflova gangu.

Mosler i Novosad jsou podle svých výpovědí přesvědčeni o své nevinně. „Mnoho let trvající soud kvůli věci, kterou jsem nespáchal, mě pošpinil. Přišel jsem o klienty i o vlastní zdraví," vypověděl v úterý před soudem Novosad.

Jeho dvouhodinovou výpověď musel předseda senátu Michal Zámečník několikrát přerušovat. Gynekolog se ve své téměř dvouhodinové obhajovací řeči totiž neustále odchyloval od projednávané věci.

Během tohoto týdne bude probíhat další dokazování před soudem a vyslýchání všech zúčastněných. Podle trestného spolupachatelům mohlo hrozit až osm let vězení.

Ivo Křipský se kromě toho bude ještě zpovídávat z podezření zpronevěry. Z bankovního účtu jedné ze společností, založených pěticí těchto lidí, sto padesát tisíc korun, které použil pro vlastní účely.

BARBORA KUBOVÁ