Podobně jako jejich spoluobžalovaní v minulých dnech, také oni existenci gangu zpochybnili. „Jak už v úterý uvedl Eduard Slanina, čekal bych, že předpokladem organizované skupiny je to, že se její členové znají. Nebo spolu aspoň komunikují. Ve spise jsem o tom nenašel jediný důkaz," poznamenal Procházka.

Jeho obhájce Josef Bartončík ve čtvrtek také kritizoval postup státního zastupitelství. „Mého klienta zatkli loni v prosinci. Chtěli jsme tehdy nahlédnout do spisu, na což máme právo. Jenže nám ho neukázali. Procházka tak pořádně nevěděl, k čemu má vypovídat, protože usnesení o zahájení trestního stíhání bylo psané hodně obecně. Když jsme se v lednu ke spisu dostali, ihned jsme požádali o doplnění výpovědi. Až do června se ale nic nedělo. Teprve poté nám to státní zastupitelství umožnilo," poznamenal advokát.

Kromě Procházky a Veleckého chtěl soud ve čtvrtek vyslechnout i zbylé obžalované. Jaromír Šálek ale prohlásil, že je nevinný a dál vypovídat odmítl. Výslechy Stanislava Dobrovolného a Milana Vítka pak senát odložil na listopad. Dobrovolný je totiž nemocný a Vítek krátce před soudem změnil advokáta, který zatím spis nestihl nastudovat.

Trestní senát vedený předsedou Milošem Žďárským tento týden vyslechl většinu údajných členů gangu a poslechl si také obžalobu. Státní zástupce Martin Brzobohatý v ní třináct mužů viní například z účasti v organizované zločinecké skupině, vydírání a podplácení. Údajný gang se ho měl dopouštět od roku 1998 až do loňska, kdy vyšetřovatelé většinu obžalovaných zatkli. „Skupinu řídili Miloš Almásy a zavražděný Michal Tofl. Vybírali možné oběti a rozhodovali o tom, které z nich skupina kontaktuje," uvedl žalobce.

Některým lidem měli nabízet, že za úplatu zastaví trestní stíhání, které proti nim policie vede. „Dalším zase vyhrožovali, že když jim nedají peníze, zahájí proti nim trestní stíhání. Některým hrozili i zbitím či únosem dětí," řekl Brzobohatý.

Všichni obžalovaní zatím vinu popřeli a zpochybnili také existenci gangu. Nejdéle vypovídal Almásy. Přes čtyři hodiny. „Neříkám, že jsem se ničeho nedopustil. S obžalobou ale souhlasit nemohu. Nešlo o žádnou organizovanou skupinu. Většinu spoluobžalovaných jsem neznal a některé vidím poprvé," uvedl.

Tvrdil také, že s Toflem se neměl rád a nestýkali se. „Obžaloba tvrdí, že jsme spolu měli organizovanou zločineckou skupinu. Neměl jsem s ním ani krabičku od sirek, natož gang," prohlásil u soudu.

Práci žalobce kritizoval také bývalý policista Petr Křipský. „Tvrdí například, že jsem jednomu z poškozených vyhrožoval ve výtahu v budově jihomoravského policejního ředitelství v Brně. Jenže v době, kdy jsem to měl udělat, jsem měl dovolenou. Dveře jsou přitom na čip a otevíráme je speciální kartou. Vstupy do budovy jsou zaznamenané v elektronickém systému. Já tam žádný vstup v té době nemám," poznamenal.

Podobně vypovídali i ostatní obžalovaní. Soud nyní musí vyslechnout ještě zbylé dva. Chce to udělat v listopadu, kdy líčení pokračuje. Kromě obžalovaných mají vypovídat i údajné oběti gangu.

ONLINE

11:05 Senát tak dosud vyslechl deset obžalovaných, jeden vypovídat odmítl a další dva soud vyslechne příště. Protože už tak dnes žádný výslech naplánovaný není, soudce líčení odročil na listopad.

10:58 Ani další obžalovaný Jaromír Šálek nestanul před senátem na dlouho. Uvedl pouze, že s obžalobou nesouhlasí a pak odmítl vypovídat. Soud to akceptoval a Šálek tak usedl zpět na lavici obžalovaných.

10:56 Dobrovolný zůstal u pultíku pro výslech svědků pouhé dvě minuty. Senátu řekl, že je nachlazený, má teplotu a necítí se dobře. Žďárský mu proto navrhl odložit jeho výslech na příště, kdy bude vypovídat i obžalovaný Milan Vítek. Ten kvůli změně advokáta, který nestihl nastudovat spis.

10:54 Po otázkách obhájců a spoluobžalovaných soud výslech Procházky ukončil. Nyní bude vypovídat další obžalovaný, bývalý policista Stanislav Dobrovolný.

10:44 Předseda senátu Miloš Žďárský upozornil, že při výslechu po zadržení vypovídal obecněji. „Řekl jste, že se vás svědek mohl ptát na obecné právní otázky. Dnes jste obsah rozhovoru popsal přesněji," poznamenal soudce. Na otázku reagoval Procházkův obhájce Josef Bartončík. „Když vyšetřovatelé klienta zdrželi, neumožnili nám nahlédnout do spisu, na což máme právo. V usnesení o zahájení trestního stíhání byly pouze obecné informace, nic konkrétního. Klient tak nevěděl k čemu konkrétně má vypovídat a vyjádřil se pouze obecně. Když jsme se později na své náklady ke spisu dostali a zjistili jsme z čeho je obžalovaný, žádali jsme o doplnění výpovědi. Žádali jsme o to už v lednu. Státní zástupce nám to ale umožnil až v červnu. A v této výpovědi už konkrétní informace jsou," upozornil Bartončík.

Takzvaný Toflův gang před brněnským soudem (na snímku Roman Procházka).10:32 Podle Procházky jsou v obžalobě i další možné chyby. „Stojí na tom, že oběti byly práva neznalé, dal se u nich proto vyvolat dojem, že jsou ohrožené a proto se s nimi dalo manipulovat. Jenže svědek, který tvrdí, že jsem sliboval ovlivnění výsledku vyšetřování byl advokátní koncipient. Tudíž má právní vzdělání a musí vědět, že běžný policista nemůže vyšetřování ovlivnit tak, jak tvrdí obžaloba. Notabene v době, kdy je případ u soudu," prohlásil obžalovaný.

10:05 Procházka měl podle obžaloby chtít úplatky za ovlivnění případu. Vinu popírá. „Případ jsem převzal po kolegovi a vyšetřoval ho pouhé tři měsíce v roce 2009. Pod dozorem státní zástupkyně. Pak jsem jí ho předal s návrhem na podání obžaloby. Jak jsem ho pak mohl o dva roky později ovlivňovat, když o věci už rozhodoval soud," divil se Procházka.

09:53 Na otázku jednoho z advokátů Velecký sdělil, že věděl, že svědek, ke kterému nesl část spisu je advokátní koncipient. "Pracoval u advokáta, který hájil toho stíhaného muže," poznamenal Velecký. Poté jeho výslech skončil. Vypovídat nyní bude obžalovaný Roman Procházka (na fotografii vpravo).

09:35 Stejně jako ostatní zpochybnil i Velecký fungování gangu. „Podle obžaloby jsme s Almásym přišli do kanceláře ke svědkovi , který tam má plno kamer. S sebou jsem tam měl vzít originál celého spisu a dostat za to snad půl milionu korun. Po třinácti letech údajné sofistikované činnosti gangu, jak tvrdí obžaloba, by to bylo dost amatérské," podotkl obžalovaný.

09:26 Podobně jako někteří svědci včera, i Velecký mluví o nátlaku v souvislosti s některými případy, které vyšetřoval. „Obrátil se na mne například jeden bývalý policista a říkal, že pokud nepřestanu do případu šťourat, budu mít problémy s inspekcí," poznamenal Velecký.

Členové Toflova gangu u soudu v Brně - Roman Velecký.09:17 Také Velecký se obžalobě tvrdě brání. „Nikdy jsem dobrovolně ani nedobrovolně nebyl členem žádné takové skupiny. Z obžalovaných znám jen policisty, se kterými jsem pracoval na oddělení. Ostatní ne. Eduard Polák tady sice včera tvrdil, že jsme byli několikrát na kávě, ale to je nesmysl. Neměl jsem důvod se s někým takovým stýkat. Žádný gang prostě nebyl. Ten z toho udělal Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a média. Je to hon na čarodějnice," tvrdil Velecký.

09:11 Začíná další den hlavního líčení. Předseda senátu Miloš Žďárský jako prvního k výpovědi předvolává obžalovaného Romana Veleckého (na fotografii vlevo).