Problematická. Za takovou lze označit smlouvu brněnských strážníků s advokátní kanceláří Běly Sedláčkové z loňského prosince. Právnička má podle ní zastupovat strážníky například při jednání na policii či před soudem.

Podle smlouvy, kterou má Brněnský deník Rovnost k dispozici, může s advokátní kanceláří jménem strážníků jednat pouze jejich ředitel Jaroslav Přikryl. Ten je přitom obviněný ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli zahlazování pokut. Jestli ho státní zástupce obžaluje, bude městská policie v této kauze v pozici poškozeného. Podle nové smlouvy by ale poškozeného měla zastupovat advokátka, se kterou může jednat pouze obžalovaný Přikryl.

Na to, že je smlouva problematická, upozornil také právník Petr Leyer z organizace Transparency International. „Je otázka, proč není pro jednání s advokátkou ustanovený ještě někdo jiný než ředitel. Obvyklá praxe bývá, že je určený alespoň jeden náhradník, například zástupce ře-ditele," upozornil Leyer.

Den před obviněním

Podle informací Brněnského deníku Rovnost městská policie smlouvu s kanceláří uzavřela jen den předtím, než policisté ředitele obvinili. Strážníci navíc dohodu podepsali zrovna s advokátkou, která Přikryla zastupuje i jako soukromou osobu.

Podle Leyera to může vést k dalším problémům. „Nej-obecněji se dá říct, že na tom není nic protiprávního. Mohou se ale objevit situace, kdy taková smlouva problematická je. Podle zákona o advokacii totiž advokát nesmí poskytovat služby dvěma klientům, jejichž zájmy jsou v konkrétní kauze protichůdné," upozornil Leyer.

Pokud tedy Přikryl stane před soudem, Sedláčková se musí vzdát buď obhajoby jeho, nebo městské policie. Jestli to může opravdu způsobit problémy, ale ředitel Přikryl komentovat nechtěl.

Brněnští strážníci přitom smlouvu se Sedláčkovou nepotřebovali. Už od roku 2005 platí jejich kontrakt s advokátní kanceláří Josefa Tobišky týkající se stejných služeb jako dohoda se Sedláčkovou. V dalších oblastech práva pak strážníci využívají služeb jiných dvou kanceláří. „Nechápu, proč uzavírali novou smlouvu, když už jednu mají. Navíc mohli rozšířit některou z dalších, které jsou už uzavřené," řekl Brněnskému deníku Rovnost jeden z brněnských advokátů, který nechtěl zveřejnit jméno. Redakce jej ale zná.

Proč strážníci takovou možnost nevyužili, jejich ředitel nevysvětlil. „K tomuto opatření přistoupila městská policie kvůli potřebám organizace," vzkázal pouze Přikryl.

Podle Transparency International přitom mohlo z pozice zřizovatele městské policie zasáhnout i vedení Brna. „V tomto případě by samozřejmě mělo smlouvu vypovědět, protože je zřejmé, že nemůže panovat důvěra mezi advokátem a klientem," upozornil Leyer.

Primátor Roman Onderka naznačil, že se k ničemu takovému nechystá. „Nelze předjímat, zda v tomto případě může dojít ke střetu zájmů. Pokud se tak stane, jsou tyto případy upravené zákonem o advokacii," podotkl. Podle smlouvy s advokátní kanceláří zaplatí strážníci za služby půl milionu korun. Dohoda platí do doby, než se tato částka vyčerpá. Objevily se i informace, že Přikryl kontrakt sepsal proto, aby si mohl z rozpočtu městské policie platit právní služby, které mu advokátka poskytuje jako soukromé osobě. Vedení městské policie to odmítlo, stejně jako primátor Onderka. Ten i přes obvinění nechal Přikryla ve funkci. Také to je přitom jednou z věcí, které kritizuje Transparency International.