Pokud by se o pacienta lépe staral, mohl by žít. Takový je závěr brněnského městského soudu nad případem Vlastimila Havlíčka. Lékaře, kterému po lyžařském výcviku v Krkonoších zemřel před pěti lety jeden z žáků I. německého zemského gymnázia v Brně. Čtrnáctiletý Patrik Wisz totiž přijel z kurzu v tak zbědovaném stavu, že mu podle odborníků nebylo pomoci. Havlíček si za ublížení na zdraví odnesl od soudu dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky.

„Stav pacienta, který přijel z lyžařského výcviku ve Velké Úpě v Krkonoších, byl alarmující. Havlíček tak nedostál vůči studentovi takovou péči, jakou měl. Přestože si Wisz stěžoval na bolesti, vysoké horečky a vodnatý průjem, byl lékař k jeho nemoci lhostejný,“ upozornila samosoudkyně Šárka Schinzelová. Ta Havlíčkovi rovněž do verdiktu připsala i čtyřletý zákaz jakékoliv práce ve zdravotnictví. Lékaři původně hrozil až pětiletý trest vězení.

Smrticí kurz

Případ se odehrál v roce 2003. Z lyžařského výcviku tehdy Wisz přijel zpátky do Brna ve vážném zdravotním stavu. Rodiče, kteří si ho z autobusu přebírali, nemohli věřit vlastním očím. Přestože je Havlíček uklidnil, že jde pouze o virové onemocnění, jeli se synem raději na polikliniku v Bílém domě. Odtud ho za necelých deset minut převezla záchranka na ARO do dětské nemocnice, kde za třináct dní zemřel.

„V kauze figurují dva okruhy výpovědí. V té první jsou učitelé, kteří se kurzu zúčastnili. Ti tvrdí, že se o Patrika staral lékař dobře. V té druhé skupině jsou spolužáci mrtvého studenta, kteří zdravotní stav chlapce popsali mnohem dramatičtěji,“ uvedla Schinzelová. Podle ní je ale stěžejním důkazem fakt, že za pouhých deset minut od návštěvy lékaře na poliklinice převáží hocha do nemocnice rychlá záchranná služba. „To svědčí o tom, že stav žáka byl opravdu vážný. Nevyvinul se šmahem, ale několik hodin,“ zdůraznila samosoudkyně.

Podle Schinzelové by pravděpodobně Wisz zemřel i v případě, že by se o něj Havlíček řádně postaral. „Nikdo neříká, že lékař může za smrt. Měl však o něj pečovat mnohem víc. Wisz měl navíc komplikované bakteriální onemocnění,“ konstatovala soudkyně. Čtyřletá podmínka je podle ní výchovným trestem.

Žádná lítost

Matka mrtvého chlapce Jaroslava Wiszová odškodné po nezodpovědném lékaři nepožadovala. O peníze jí totiž vůbec nešlo. „Chtěla jsem, aby se mi někdo za smrt omluvil. Neudělal to ani doktor, ani vedení gymnázia. V závěrečné řeči se sice obžalovaný omluvil, ale pozdě,“ posteskla si Wiszová. Projev lítosti ale podle ní nebyl dostatečný a prý ani dost upřímný. „Poté, co se ta tragédie stala, tak se nám všichni vysmáli do očí. Jsem ráda, že dostal trest. Myslela jsem si, že jej soud viny zprostí,“ dodala Patrikova matka.

Poznámku na obžalovaného lékaře si po skončení procesu neodpustil ani zmocněnec rodiny Patrika Wisze Jaroslav Brož. „Trestní stíhání a žaloba na lékaře byla prevence. Syna matce nikdo nevrátí, ale nám šlo hlavně o zadostiučinění a sebereflexi. Bohužel jsme se jí dočkali až po rozsudku,“ konstatoval Brož.

Havlíček se ovšem cítí nevinný. Verdikt nechtěl nijak komentovat a na místě se proti němu odvolal. „Doktor na lyžařském výcviku rozhodně nepochybil. Soud případ posuzoval chybně, a proto jsme podali proti rozsudku odvolání,“ řekl Havlíčkův obhájce Lukáš Prudil.

Státní zástupce Jan Lata byl naopak spokojený a práva odvolání se vzdal. Žalobce je totiž přesvědčen, že chlapce mohl lékař více kontrolovat a nebo ho nechat převézt do nemocnice. „Zanedbání lékařské péče mělo přímou souvislost se smrtí chlapce. Jeho šance na uzdravení by byly po okamžitém převozu do nemocnice výrazně vyšší,“ zdůraznil Lata.

Rozsudek není zatím pravomocný. Havlíčkovo odvolání projedná v následujících měsících Krajský soud v Brně.