Jednání odložil soudce Aleš Novotný na příští úterý. Proces měl začít už v listopadu, odložen byl na začátek ledna a kvůli nemoci obhájce Jiřího Eliáše pak na tento týden. Právník se však nedostavil ani v úterý, stejně jako advokát obžalovaného Daniela Rudzana. „Pokud nepřijde ani příště a nezajistí za sebe náhradu, bude to soud považovat za účelové maření jednání," podotkl Novotný. Někteří z obžalovaných také v minulosti své obhájce vyměnili.

Úterní jednání v této věci trvalo dvě hodiny, soudce s advokáty řešil jen jejich připomínky a přítomnost. „Je to problém, který celý případ jen komplikuje," okomentoval absenci dvou právníků státní zástupce Aleš Sosík.

Obhájci Zadeha pak vznesli námitku, zda je tlumočník z perštiny Nasim Shakery dostatečně způsobilý k tomu, aby Zadehovi překládal. Tlumočník ovládá afghánskou perštinu, zatímco Zadeh mluví íránskou perštinou. Mezi těmito jazyky je podle překladatele příbuznost jako mezi českým a slovenským jazykem. Soud námitky advokátů zamítl.

V případu v úterý padla zřejmě také nejvyšší kauce v historii českého soudnictví. Zadeh zatím strávil ve vazbě jednadvacet měsíců. V úterý soudce rozhodl o jeho možném propuštění za kauci sto padesát milionů korun. „Kvůli obavám z útěku obžalovaného by nadále měla trvat vazba. V současném stadiu řízení je ale možné ručit peněžitou zárukou," uvedl státní zástupce Aleš Sosík.

Obžalovaný Zadeh má na zaplacení deset dní. Do tří dnů si může podat stížnost proti rozhodnutí k Vrchnímu soudu v Olomouci. „Při stanovení výše peněžité záruky vycházel soud především z majetkových poměrů obžalovaného i rodinných a osobních poměrů i závažnosti trestného činu, pro který je stíhán," řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová.

Zadeh čelí obžalobě z toho, že v letech 2012 a 2013 organizoval podvody s pohonnými hmotami. Vinu však popírá. „Jak řekl klient, musel by mít stroj času, aby stihl udělat věci, které jsou mu v obžalobě připisovány. Inkriminovaná trestná činnost měla být od března 2012 do června 2013, ale klient začal spolupracovat až v květnu 2012. Do té doby neměl ponětí o činnosti firem," řekl jeden z obhájců Zadeha Pavel Čapčuch, podle něhož Íránec jen půjčil peníze podnikatelům a pak chtěl jejich vrácení.

Zadeh a další měli krátit daně, spolupracovali podle obžaloby v organizované zločinecké skupině. Brněnská firma Ecoll Invest měla v letech 2012 a 2013 dovážet stovky milionů litrů paliva ze Slovinska a Německa. To nakupovali ve skladech ve Slovinsku a Německu, kde je zboží osvobozeno od daně. Zločin se měl stát až ve fázi, kdy palivo dodali přes další firmy na český trh. V tu chvíli se daně musí doplatit, to se však nestalo. K takové činnosti ale firma potřebovala peníze, a ty měl zajistit Zadeh.

Členy skupiny zadrželo na sto šedesát kriminalistů Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality v březnu 2014. Obžalovaným hrozí až třináct let ve vězení.

vývoj kauzy- od března 2012 do června 2013 měla skupina patnácti lidí obchodovat s pohonnými hmotami. Podle obžaloby však podváděla na daních. Stát připravila o 2,5 miliardy ko¬run
- v březnu 2014 je zadrželi kriminalisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality
- o rok později dostal Krajský soud v Brně žalobu od Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. První jednání ale bylo stanoveno až na listopad a poté leden, někteří z obžalovaných totiž měnili své obhájce.