Lékař byl v listopadu roku 2008 odsouzen na dva roky podmíněně, soudkyně mu také zakázala veškerou lékařskou činnost. Ve čtvrtek soud rozsudek změnil a povolil Havlíčkovi dále léčit. Nesmí však například na školní kurzy jet jako zdravotník.

„Soud nehodnotí, zda Havlíček zavinil smrt chlapce. Trest stanovujeme za to, že mu neposkytnul adekvátní pomoc v době, kdy se o něj měl starat,“ vysvětlila soudkyně Šárka Schinzelová v odůvodnění rozsudku. „Obžalovaný měl také zvážit, zda se jako atestovaný ortoped dokáže postarat o skupinu dětí, které mají specifické požadavky,“ dodala také.

Třináctiletý Patrik se jako student I. zemského německého gymnázia před šesti lety zúčastnil lyžařského kurzu v Krkonoších. Trpěl zde průjmy a měl další problémy, které však zdravotník Jaroslav Havlíček nehodnotil jako vážné.

Lékařka, která chlapce prohlédla na žádost rodičů okamžitě po návratu do Brna, viděla jeho zdravotní stav jinak. Patrik byl na její pokyn okamžitě převezen do nemocnice, kde však dva týdny poté přes veškerou péči lékařů zemřel.

Právní zástupce Jaroslava Havlíčka si ponechal lhůtu na odvolání, případ tak ani po šesti letech od smrti chlapce nekončí.