Začalo to nevinným převozem šrotu, pokračovalo milionovými půjčkami a vydíráním podnikatele Radomíra Šimka. V pátek Krajský soud v Brně případ uzavřel. Pětici z mezinárodní skupiny rozdal tresty, ten nejvyšší si vyslechl Ukrajinec Vladimir Bratčuk. Do vězení má jít na pět let.

Naopak Islam Asuchanov vyvázl s podmínečným trestem. „Odsuzuje se ke třem letům s pětiletou podmínkou" uvedla soudkyně Jaroslava Bartošová.

Podnikatel Šimek před třemi lety zprostředkoval pro firmu P+P Metal odsouzených Petrů Přecechtěla a Štěpánka obchod se šrotem od společnosti Net4Gas. Z jejího areálu ale odvezli místo šrotu trubky, za které chtěla firma zaplatit.

Škodu vymáhali podnikatelé právě na Šimkovi, kterého vydíráním donutili podepsat půjčky na čtyři miliony s pokutou při nesplacení další milion korun. Jezdili za ním i domů. „Říkali, že mi ublíží. Prý ať si vzpomenu, co se stalo jednomu klukovi před Olympií," připomněl už dříve Šimek minulost Bratčuka. Ten byl trestaný za to, že ve zmíněném případu přihlížel pobodání mladíka a nezabránil tomu.

Šimek také tvrdil, že mu Asuchanov hrozil zbraní, to se však podle soudkyně nepodařilo prokázat.

Státní zástupce Milan Richter nebyl spokojený s vyčíslením škod a na místě se odvolal. „Nesouhlasím s tím, že u Asuchanova nebyl čin spáchán se zbraní a nemyslím si, že je podmínka na místě," sdělil Richter.

S rozsudkem nejsou smíření ani údajní vyděrači. Podle obhájce Richarda Nováka, který zastupoval Bratčuka, měl soud obžalované zprostit obvinění. „Můj klient není s výsledkem spokojený, zvažujeme odvolání. Soud také neodstranil rozpory ve výpovědích svědků," okomentoval rozsudek obhájce Novák.

Bratčuka spolu s Petrem Přecechtělem označil soud za hlavní pachatele.

případ v datech 17. 3. 2014 - Pře­cechtěl chce po Šimkovi podepsat dlužní smlouvu na tři miliony s pokutou milion při nesplacení do konce dubna 2014, Bratčuk vyhrožuje.
25. 3. 2014 - Šimek podepisuje smlouvu na další milionovou půjčku. Opět pod nátlakem a vyhrůžkami.
23. 10. 2014 - Poh­ledávka v exekuci, zasahuje stát.