Soud s Křipským začal už v březnu. V úterý vypovídali dva svědci, kteří si už ale údajně nevybavují podrobnosti případu. Obžalovaný svou vinu stále odmítá. „Svědek si vytvořil svou realitu, ve které se stal obětí gangu. Má potřebu se pomstít mně a mé rodině," uvedl už dříve Křipský. Další jednání naplánoval předseda senátu na prvního září.

Bývalý policista Petr Křipský loni jako jediný uspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu, který zrušil jeho původní trest v kauze takzvaného Toflova gangu. Advokát poukazoval na nesrovnalosti v případu. Původní trest byl čtyři a půl roku vězení a peněžitý trest dvě stě tisíc korun.

Bývalí policisté, mediálně známí jako Toflův gang, vydírali podnikatele na jižní Moravě. Odsouzení podle pravomocného verdiktu nabízeli podnikatelům za úplatu řešení jejich problémů se zákonem nebo zastavení smyšlených kauz. Soud jim uložil tresty od tří do devíti let vězení.
Tresty vězení si ve sledované kauze původně vyslechlo jedenáct lidí. Jako druhá instance rozhodoval loni v březnu Vrchní soud v Olomouci. Nejvyšší trest dostal policista Miloš Almásy.

Petr Křipský u soudu. Archivní foto.
Toflův gang: Svědek si vytvořil představu, že se stal obětí, hájil se Křipský

Vyšetřování kauzy začalo kolem roku 2009. V roce 2010 byl zavražděn vyšetřovatel brněnské hospodářské kriminální policie Michal Tofl. Justice za vraždu pravomocně poslala na devatenáct let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana.

DANIEL HRBOLKA