Lékař okomentoval fotografie oběti. „Na krku nebyly známky násilí, které by bylo dostatečně silné, aby se oběť dusila," uvedl. Mozkovou mrtvici označil za blesk z čistého nebe, který může přijít kdykoliv bez předchozích příznaků.

Sestra obžalovaného, která tvrdí, že se bratra snažil uškrtit, ve své výpovědi uvedla, že byl napadený bratr klidný, pravidelně dýchal a měl normální barvu v obličeji. „Tak by člověk, který se dusí, rozhodně nevypadal," okomentoval soudní znalec Hirt.

V úterý u soudu vypovídal i známý obžalovaného, který s ním několik let pracoval. Mluvil o násilnickém chování obžalovaného, ten jej měl dokonce před pěti lety napadnout. „Chytil mě za límec a přitáhl tak, že mě škrtil. Pak se mnou tloukl o auto," řekl. Mluvil o dalších konfliktech s obžalovaným. Jejich rozbroje si vysvětluje tím, že přestal s obžalovaným spolupracovat. Ten po něm měl také chtít, aby ho kryl před manželkou, když se vídal se svou současnou družkou.

Obžalovaný tvrdil, že ho svědek napadl první, z celé záležitosti prý existuje video. „Roky jsme spolu pracovali, učil jsem ho. Potom mi svědek kradl věci z ateliéru a pomlouval mě a moji rodinu," popsal.

Soud bude pokračovat ve středu výslechem dalších tří svědků. V případě odsouzení hrozí obžalovanému až dvanáct let vězení.

ELIŠKA SRNCOVÁ