„Žili nezodpovědně, neměli práci a příležitostně spolu brali drogy. To se podepsalo na její osobnosti. Obžalovaná má sklony k závislosti a impulzivnímu jednání. Neví jak řešit krizové situace," řekla Mohammadi.

Těhotenství tajila

Když v roce 2012 otěhotněla poprvé, své těhotenství až do konce utajila. „Bála se, že by ji přítel, který se už v minulosti zmínil, že děti nechce, opustil," vysvětlila státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

Když pak na ženu přišly porodní bolesti, dítě porodila doma do vany. Vzápětí ho uškrtila kusem oblečení a schovala v batohu na půdě domu v Dolních Dunajovicích, kde žila s přítelem a jeho otcem.

Stejný scénář se pak opakoval ještě dvakrát. „V roce 2013 novorozence uškrtila tkaničkou od bot. Letos v únoru se dítě udusilo v několika igelitových taškách a pytli od granulí, do kterého ho vložila," popsala Zámoravcová.

Podle soudních znalců netrpí vražedkyně žádnou závažnou poruchou osobnosti. Nebyla ani v žádném výjimečném psychickém rozpoložení v následku porodů. „V době, kdy vraždila, moc dobře věděla, co dělá," řekla Mohammadi.

Své jednání podle ní nemůže žena svést ani na užívání drog. Nebyla na nich závislá a brala je jen příležitostně. „Drogy jí jen psychicky pomáhaly zvládat situaci. Těhotenství prožívala jako něco, co je mimo ni. Mateřský cit úplně vytěsnila, jediné na čem jí záleželo, bylo udržet si přítele, na kterém byla citově závislá," dodala Mohammadi.

K zopakování vraždy podle ní ženu vedlo to, že jí poprvé vše prošlo bez povšimnutí. Podle soudu byl motiv vražd čistě sobecký. Obžalovaná trpěla nesmyslným strachem ze ztráty partnera. „Upřednostnila bezstarostný životní styl před životy vlastních dětí. Ve všech třech případech šlo o donošené životaschopné děti," zdůraznil soudce Pavel Göth.

Před soudem projevila obžalovaná lítost. „Je mi těch dětí neuvěřitelně líto. Měla jsem to vyřešit jinak. Už se to ale stalo a nejde to vrátit zpět," uvedla žena.

Za trojnásobnou vraždu mohla dostat až doživotí. Soud se ale nakonec rozhodl pro trest nižší. Ženě udělil výjimečný trest čtyřiadvacet let za mřížemi. „Polehčujícími okolnostmi je pro obžalovanou to, že se k činu přiznala a projevila lítost. Na druhou stranu ale nesmíme zapomenout, že vraždy byly úmyslné. Novorozené dítě navíc nemá žádnou šanci se ubránit," pronesl při vyhlašování rozsudku soudce Göth.

V pondělí vynesený rozsudek ještě není pravomocný. Státní zástupkyně i obhájce si ponechali dobu na odvolání. Případ by se tak mohl ještě dostat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Kruté matky

K obdobným případům už na jižní Moravě v posledních letech dvakrát došlo. Před šesti lety v Blatnici pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku matka ubodala své dvě děti. Poté se sama pokusila o sebevraždu. Soud zastavil její stíhání, podle znaleckého posudku byla v době činu nepříčetná.

Další matka vraždila před dvěma lety ve Vlasaticích na Brněnsku. Své tři novorozené děti usmrtila hned po porodu.Teď si odpykává trest dvaadvacet let ve vězení.

BARBORA KUBOVÁ

Případy vícenásobných vražd dětí jsou v ČR výjimečnéVýběr případů z posledních let, kdy rodiče zavraždili několik vlastních potomků:

Září 2007 – Soud poslal do psychiatrické léčebny ženu z Ústí nad Labem, která v březnu téhož roku udusila své dvě malé děti – roční holčičku a tříletého chlapce. Znalci z oboru psychiatrie zjistili, že trpěla těžkou duševní poruchou.

Říjen 2009 – Státní zástupce zastavil stíhání ženy, která v květnu téhož roku v Blatnici pod Svatým Antonínkem na jižní Moravě ubodala své děti – dvouletou holčičku a o pět let staršího chlapce – a poté se pokusila o sebevraždu. Podle znaleckého posudku byla v době činu nepříčetná.

Červen 2010 – V jednom z hotelů na Chebsku zastřelil německý občan své dva syny ve věku pět a sedm let. Už předtím zavraždil ve svém domě v bavorském Himmelstadtu svou manželku a nakonec spáchal sebevraždu.

Září 2012 – Pražský vrchní soud potvrdil doživotní trest ženě, která o rok dříve zavraždila v obci Široký Důl na Svitavsku své čtyři děti. Trestem se později zabývaly i Nejvyšší a Ústavní soud, verdikt to ale nezměnilo. Matka se stala třetí ženou, která si v ČR odpykává nejpřísnější možný trest.

Červenec 2014 – Vrchní soud v Olomouci potvrdil výjimečný trest 22 let vězení pro ženu z Vlasatic na Brněnsku, která zavraždila své tři novorozené děti. Obhájce ženy chtěl znovu přezkoumat její psychický stav, vrchní soud ale odvolání zamítl. Žena v květnu 2012 porodila ve svém rodinném domě dvojčata a o rok později holčičku. Všechny tři usmrtila.

Říjen 2015 – Brněnský krajský soud v pondělí poslal ženu z Břeclavska, která postupně od roku 2012 zavraždila tři novorozené děti, na 24 let do vězení. Případ byl odhalen letos v únoru po posledním porodu. Žena se k činu přiznala s tím, že děti usmrtila v obavě ze ztráty svého partnera. Ten totiž nechtěl mít potomky.