„Původní rozsudek nebyl úhrnný. To jsme změnili, trest ale zůstal stejný," konstatoval ve středu předseda odvolacího senátu Aleš Flídr.

Jen jsem se bránil, tvrdil obžalovaný

Prima tvrdil, že si za vše mohli poškození sami a že útočili jako první. „Člen ochranky mě při dřívějších návštěvách napadal, obviňoval z krádeže a jednou mě dokonce škrtil a dupal mi po zádech. Pokaždé jsem na něj podal trestní oznámení a chtěl jsem si na něj stěžovat vedení centra. Jenže to se mnou odmítalo komunikovat," postěžoval si obžalovaný.

Cizinci ho prý také napadli jako první. „Jen jsem kolem nich v klidu procházel. Jeden z nich mě napadl. Srazil k zemi a házel po mně stojan na letáky. Musel jsem se bránit," uvedl Prima.

Toto tvrzení zopakoval i ve středu před odvolacím soudem. „Začínám ztrácet důvěru v nezaujatost soudů. Všichni neustále schvalují útoky na mě a moje tvrzení nikdo nezohledňuje," prohlásil muž.

Jeho advokátka Lenka Novotná navrhla trest zrušit. „V případě prvního útoku soudce nebral v potaz všechny důkazy, které obhajoba předložila. Ve druhém případě se nejednalo o úmysl. Obžalovaný totiž kbelík vylil až poté, co do něj někdo strčil. Ani případ s útokem na cizince se nestal tak, jak uváděla obžaloba," sdělila obhájkyně.

Státní zástupkyně Alena Mátlová navrhla odvolání zamítnout jako nedůvodné. „I kdyby se mělo jednat o reakci na útoky, bylo to nepřiměřené. Soud důkazy zhodnotil správně. Trest je mírný, ale adekvátní," sdělila Mátlová.

Soud nakonec původní rozsudek zrušil ve výroku o trestu. Tři sta hodin obecně prospěšných prací ale potvrdil. „Mělo se jednat o úhrnný trest za vše, což jsme napravili," dodal soudce Flídr.

Případ začal letos v lednu. "Obžalovaný polil schodiště schodiště mezi prvním a druhým patrem brněnského obchodního domu Velký Špalíček zapáchající tekutinou s výkaly a u toho potřísnil i pracovníka ostrahy, který ho nechtěl pustit do vrchních pater, kde byly kanceláře vedení obchodu," uvedl před časem soudce Městského soudu v Brně Petr Schlagmann.

O měsíc později se Prima do Velkého Špalíčku vrátil. „Na nájezdovou rampu pro kočárky nalil z kýblu stejnou směs s exkrementy a ještě skleněné střepy. Zápach byl cítit po celém centru. Když si obžalovaný všiml pracovníka ostrahy, utekl," řekl soudce.

O čtyři dny později muž zaútočil potřetí. „V Benešově ulici v centru Brna sprostě nadával a urážel trojici cizinců. Jednoho z nich to natolik urazilo, že mu hrozil stojanem na reklamní letáky. Pak ho odložil a chtěl odejít," popsal událost Schlagmann.

Obžalovaný ale skupinu začal pronásledovat. „Utekla před ním ke svému autu zaparkovanému nedaleko. Prima po ní ještě hodil odpadkový koš a do auta kopl. Promáčkl ho a způsobil tím na něm škodu přes třicet tisíc korun," upozornil soudce.

Prima před soudem před časem prohlásil, že pokud se k němu budou lidé chovat špatně, nebude slušný ani on. „Nevylučuji, že někdy v budoucnu na někom znovu skončí kýbl s výkaly," zakončil v srpnu svoji závěrečnou řeč.

Proti středečnímu rozsudku může muž podat dovolání k nejvyššímu soudu.

Po rozsudku pobodal bezdomovce

Ve druhé polovině srpna ale Prima skončil ve vazbě, kam ho poslal brněnský městský soud. V Brně totiž pobodal bezdomovce, který po něm chtěl cigarety. Napadený skončil v nemocnici. Za pokus o těžké ublížení na zdraví mu hrozí až desetileté vězení. „Soud shledal u stíhaného muže jeden vazební důvod, a to obavu, že bude trestnou činnost opakovat. Současně nepřijal jeho písemný slib, že povede řádný život, nedopustí se trestné činnosti, že se na výzvu dostaví k orgánům činným v trestním řízení a vždy předem oznámí vzdálení se z místa pobytu," konstatovala v srpnu mluvčí soudu Gabriela Stočková.

ČTĚTE TAKÉ: Obžalovaný odmítl tři advokáty. U soudu se hájil sám