O případu informovala Mladá fronta Dnes a podle jejich informací je obžalovaný už rok ve vazbě. Pospíšil byl přitom v oboru považovaný člověk. „Dostal cenu za osobnost Jihomoravského kraje ve školství za spolupráci s mládeží v prosince 2013," řekla Deníku Rovnost mluvčí jihomoravského krajského úřadu Denisa Kapitančíková.

Půl roku po tom, co tuto cenu převzal z rukou hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška, si pro něj přišli kriminalisté. U soudu vypovídaly svědkyně, které tvrdily, že Pospíšil v rozmezí několika let osahával a naléval alkohol žákyním přímo u něj k kabinetu. Byly to jeho sboristky nebo studentky. „Svěřila se mi, že ji vzal na posed, tam ji vysvlékl a dotýkal se jí. Pak si před ni stoupl a řekl a teď ty. Když se rozbrečela, už nic nenásledovalo. Pak ji odvezl Pospíšil domů," vypověděla podle policejního záznamu kamarádka jedné z dívek, kterou měl obžalovaný zneužívat.

V té době dívce nebylo ani patnáct let. Čtyřiapadesátiletý Pospíšil, který na gymnáziu vyučoval sborový zpěv, hru na zobcovou flétnu a lesní roh, obvinění odmítá. „Je pravda, že jsem k ní měl přátelský vztah. Jaký taky jiný, když jsme společně tvořili. Není ale pravda, že by měla oproti ostatním nějaké výhody," hájil se Pospíšil. Policejní oznámení podali rodiče dívek, které si jim na chování Pospíšila stěžovaly.

Po ročním pobytu ve vazbě požádal obžalovaný o propuštění, což však soudkyně zamítla. „Vazební důvody stále trvají. Existuje naprosto jednoznačně podložená obava, že obžalovaný v případě svého propuštění na svobodu bude v trestné činnosti pokračovat," zdůvodnila prodloužení vazby soudkyně brněnského městského soudu Dagmar Bordovská.

Soud bude pokračovat výslechem dalších svědků. „Další hlavní líčení proběhne 7. dubna v dopoledních hodinách," přiblížila Deníku Rovnost mluvčí Městského soudu v Brně Gabriela Stočková.

Podle brněnského dětského psychologa a psychoterapeuta Petra Sakaře je v takových případech u zneužívaných nezletilých dívek velké riziko, že ztratí důvěru v autority. „Učitel nebo třeba trenér jsou lidé, ve které mají nezletilí důvěru. Neměli by ji proto zneužít. Potom může dojít k podlomení takové autority," upozornil Sakař.

Zároveň přiznal, že se s případy zneužívaných dívek ve své praxi setkává. „Většinou se takové činy nedějí násilně, ale spíš takovou svádějící formou," poukázal Sakař.

V první řadě by se podle něj měli zajímat rodiče, kdo učí, vede jejich děti. Měli by se zajímat, co je ten člověk zač. „Také je vhodné se s nimi potkat. Dětí se potom doma ptát, jaká byla hodina, jak to probíhalo. Velmi důležitá je důvěra mezi rodiči a dětmi," řekl Sakař.

Ve většině případů se zneužívaní obrátí s prosbou o pomoc právě na rodiče nebo v některých případech se také svěří kamarádovi.