Za loňskou prvomájovou demonstraci pořádanou pravicovými extrémisty v centru Brna včera u městského soudu padaly tvrdé tresty. Pět z osmi obžalovaných půjde za propagaci nacismu do vězení. Nejtvrdší trest dostal Tomáš Pliska, který pochod organizoval. Ve vězení stráví dva roky. Další dva radikálové odešli od soudu s podmínkou. Osmý obžalovaný byl pro nedostatek důkazů zproštěn viny.

„Obžalovaní propagovali organizaci, která hlásá národnostní a rasovou zášť. Považuji za prokázané, že akci organizoval Národní odpor. A Národní odpor je organizace oslavující nacismus a Adolfa Hitlera. Obžalovaní navíc nesli transparenty s nápisem Národní odpor a odpor.org., je tedy zjevné, že s tímto hnutím sympatizují,“ uvedl státní zástupce Jan Lata.

Prvomájový pochod v roce 2007, kterého se odsouzení společně s další pětistovkou neonacistů zúčastnili, měl vyvrcholit demonstrací v brněnské ulici Bašty. Zástupci městské části Brno-střed však demonstraci s pomocí policie rozpustili. Důvodem byly symboly propagující hnutí k potlačování práv a svobod občanů, které se v davu objevily.

Obhájkyně zpochybnila znalce

Podle obhájkyně Kláry Slámové však se dostatečně neprokázalo, že Národní odpor směřuje k jakékoli propagaci nacismu. Zpochybnila i závěry soudního znalce, podle kterého je Národní odpor součástí neonacistické scény v Česku.

„Národní odpor není organizovaná skupina. Dnes už zůstává pouhým heslem. Články uveřejněné na internetové adrese odpor.org jsou dílem jednotlivce a nemusí tedy odpovídat názorům obžalovaných,“ vysvětlila Slámová, která navrhla, aby soud obžalované zprostil viny.

Soud však její argumenty neuznal a sedm mužů ve věku od dvaadvaceti do třiačtyřiceti let potrestal. „Z uvedených důkazů jasně vyplývá, že se obžalovaní dopustili trestného činu podpory a propagace hnutí potlačující práva a svobody občanů,“ shrnul předseda senátu Michal Kabelík.

Bez trestu vyvázl jen jeden

Tomáš Pliska si tak za mřížemi pobude dva roky. Tomáš Kebza bude ve vězení dvacet měsíců, stejně jako Jiří Tůma. Antonín Nedvěd a Radek Komár stráví ve vězení patnáct měsíců. Michal Pliska dostal tříletou podmínku, Martin Franek čtyřletou. Jediný, kdo vyvázl bez trestu, je Michal Bílek. Všichni odsouzení se na místě odvolali.

„Udělené tresty jsou ve srovnání s jinými případy tohoto druhu poměrně vysoké,“ uvedl odborník na extrémismus Miroslav Mareš.
Další ránu včera dostali pravicové extrémisté od ministra vnitra Ivana Langra. Ten požaduje zakázat Dělnickou stranu, která s Národním odporem nepřímo spolupracuje. „Je to součást boje proti všem formám extrémismu, rasové či jiné nesnášenlivosti,“ řekl Langer.