Podle státní zástupkyně Kuřátko pochybil v práci, a zavinil tak v červnu 2011 vykolejení vlaku. Vyškovský okresní soud muže odsoudil k trestu třiceti měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Krajský soud v Brně ale Kuřátka osvobodil.

V době nehody totiž obžalovaný nebyl v práci, do řešení závady na trati se zapojil v době své dovolené. „Osoba, která čerpá dovolenou a má v tu dobu řádného zástupce, nemůže být v žádném případě odpovědná, pokud sama dovolenou nepřeruší nebo ji nepřeruší zaměstnavatel," uvedla soudkyně Hana Kleinová.

Podle obhájkyně Jarmily Pospíšilové byl Kuřátko v celé věci zapojený pouze jako ochotný člověk, ne jako zaměstnanec. Zmínila také nedostatečné ohledání vagonů. „Nehodu mohl způsobit i špatný technický stav vozů, neprošly důslednou kontrolou," zmínila. V tom jí soud nedal za pravdu, podle soudkyně vozy prohlédl soudní znalec.

Obžalovaný ve své výpovědi často zmiňoval dalšího odsouzeného Jiřího Štefana. „Kvůli závadám mi volali na soukromý telefon, když jsem měl dovolenou. Až u soudu jsem zjistil, že jim můj zástupce Jiří Štefan řekl, ať se s dalšími problémy obracejí na mě," řekl Kuřátko.

Jednání zaměstnanců udivilo i soudkyni Kleinovou. „Je nepochopitelné, že se opakovaně obraceli na pracovníka, který v tu chvíli čerpal dovolenou. Způsobil si to ale do jisté míry sám, nemusel vůbec komunikovat," připustila. Podle ní je Kuřátkovo zapojení do řešení problému ukázka jeho nadměrné snahy, která se mu nakonec vymstila.

Proti rozsudku není žádný opravný prostředek, zůstává pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. „Případné dovolání nemá podle mě velkou šanci na úspěch. Neobjevily se žádné nové důkazy, šlo pouze o přehodnocení těch stávajících," zhodnotila státní zástupkyně Jaromíra Vejchodská.

Nehoda se stala 5. června 2011. Vlak s pětadvaceti vagony na uhlí projížděl zatáčkou a třináct vagonů vykolejilo kvůli povoleným šroubům držícím koleje na pražcích. Kromě vagonů nehodu odnesly také sloupy trakčního vedení a asi šedesát metrů železnice. Na místě nebyli žádní zranění, ale škoda se vyšplhala zhruba na pět milionů korun.

Okresní soud ve Vyškově osvobodil dva obžalované, Oldřicha Kárníka a Milana Mácu. Další tři odsoudil. Kuřátka a Štefana na třicet měsíců s podmínkou na dva roky, Arnošta Matouška na dvacet měsíců s podmínkou na dva roky. Odvolal se pouze Kuřátko.

ELIŠKA SRNCOVÁ