Soudkyně Lenka Šulcová se případem zabývá již podruhé. V červenci 2011 uznala vinnými dvě sestry, které ztrátu nenahlásily. Primáře a instrumentářku osvobodila. „Odvolací senát Krajského soudu v Brně ale rozsudek zrušil a uložil nám ještě doplnit důkazy," konstatovala Šulcová.

Soud právě kvůli tomu nechal zpracovat ještě jeden znalecký posudek lékařů specializujících se na chirurgii, gynekologii a urologii. „Aby byl komplexní, vybrali jsme tým odborníků z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady," uvedla soudkyně.

Text měla v úmyslu pouze přečíst. S tím ale právě nesouhlasili státní zástupce a obhájce. „Znalci v něm například na jedné straně uvádějí, že nevidí chybu v operatérovi ale o kus dál tvrdí, že nástroj by v těle při kontrol měl najít," řekl státní zástupce Palovský.

Soudkyně oběma stranám vyhověla a odročila případ na začátek března, kdy předvolá autory posudku, aby ho obhájili.

Proces se přitom vleče už od začátku roku 2011. Šulcová při prvním líčení vyslechla kromě pacientky a obžalovaných i řadu nezávislých lékařů. Všichni se postavili za obžalované a uvedli, že si operatér Soukal ani sestra na sále Dana Staňková chybějícího nástroje všimnout nemuseli. Soud je pak oba zprostil obžaloby.

Naopak uznal vinnými ženy, které u operace vůbec nebyly. Lence Šicové z centrální sterilizace, která měla nástroje překontrolovat, trest prominul. Staniční sestru Romanu Hanušovou odsoudil k měsíčnímu vězení podmínečně odloženému na rok. Jako jediná si totiž chyby všimla. Myslela si ale, že špachtli někdo vyhodil a jen ji doplnila.

Pacientka si pak pět měsíců stěžovala na bolesti, než jí nástroj v těle objevilo vyšetření na centrální tomografii.