Odvolání spoluobžalovaných Marcela Hirka a K.M. senát již dříve zamítl. „Podali ho totiž pozdě," vysvětlil předseda odvolacího senátu Vlastimír Čech.

Tresty uložené všem třem obžalovaným letos v březnu Městským soudem v Brně jsou tedy již pravomocné. Trojice si proti nim může podat jen dovolání k Nejvyššímu soudu. „Hirko dostal dva roky vězení, K.M. rok vězení podmínečně odložený na tři roky," uvedla mluvčí brněnského krajského soudu Miroslava Sedláčková.

Proti vlastní vůli

K činu došlo loni v srpnu. „Žena nejdříve obžalovaným oznámila, že se od nich stěhuje pryč. Ti ji ale zamkli a drželi v bytě proti její vůli," uvedl Čech. Hirko po ní chtěl zaplatit náhradu ubytování.

Když s ženou zůstal v bytě jen Matos, sliboval jí, že když s ním bude mít orální sex, tak ji pustí. Ta to ale odmítla. „Muž se přesto sám svlékl. Vyhrožoval, že ji zabije a stahoval jí kalhoty. Žena se nejdříve bránila, ale když několikrát zopakoval, že ji pak pustí, podvolila se a on ji znásilnil," přečetla z rozsudku Sedláčková.

Pak se do bytu vrátil i Hirko s K.M., sestrou druhého obžalovaného. „Řekli poškozené, že je nevděčná, že musí poslouchat a uklízet. Křičeli na ni, že je zfetovaná lhářka. Pak jí Hirko dal dvě facky," popsala konflikt Sedláčková. Matos nakonec ženu osprchoval studenou vodou, zbil ji a dal jí prášky na uklidnění. Pak trojice odešla z bytu a opět zamkla.

Uvězněné ženě se podařilo později zavolat pomoc z balkonu, kde jí uslyšeli sousedi a kontaktovali policii. Ta ženu dostala z bytu s pomocí hasičů.

Mírnější trest? Ne

Matos v úterý k soudu nedorazil. Jeho obhájce Jaroslav Mezník pro něj v odvolání požadoval zproštění obžaloby, nebo mírnější trest. „Jediným důkazem o tom, že ženu znásilnil, je její vlastní výpověď. Poškozená ale není věrohodná. Psychologický posudek u ní nezjistil žádná traumata běžná po prožití znásilnění," konstatoval Mezník.

S tím ale odvolací senát nesouhlasil. „Psycholog zjistil, že je schopná věrohodné výpovědi. Ze záznamu policejní hlídky, která zasahovala po znásilnění na místě, jasně vyplývá, že byla rozrušená a plakala," okomentoval případ předseda senátu.

Dodal, že vzhledem k okolnostem je trest spíše mírnější. Za znásilnění muži hrozilo až desetileté vězení. „Přitom už byl dříve trestaný za jiné trestné činy. Při znásilnění byl podmínečně propuštěný z vězení, kde seděl za loupež. Protože se ale neodvolal státní zástupce, nemůžeme trest zpřísnit," dodal Čech.

Státní zástupce Milan Vagai uvedl, že je s rozsudkem městského soudu spokojený. „Vyhodnotil všechny důkazy správně. Trest je v pořádku. Proto bylo podle mě odvolání nedůvodné," upozornil Vagai.