Konflikt mezi rodičkou a lékařem záchranné služby se odehrál v únoru roku 2010. Žena s pomocí svého partnera porodila, dítě si přiložila k prsu a asi hodinu poté zavolal muž záchrannou službu. „Lékař přestřihl pupeční šňůru a konstatoval, že je dítě v pořádku. Poté rozhodl o jeho převozu do nemocnice kvůli podezření na hypotetické vady," uvedl v rozsudku soudce Michal Ryška.

Podle něj z důkazů nevyplynulo, že by dítě bylo v ohrožení života. V nemocnici sice zjistili, že je dítě podchlazené, ale to se mohlo podle soudu stát až při převozu. Dítě podle všech svědků mělo normální, růžovou barvu a lékař mu ještě v bytě teplotu nezměřil.

Nyní třicetiletá žena nucený přejezd do nemocnice považovala za porušení svých rodičovských a osobních práv. „Autoritativní postup lékaře je neospravedlnitelný. Místo mocenského postupu mohl použít takzvaný informovaný nesouhlas, kdy by rodičům vysvětlil všechny rizika a nechal je si vybrat. Kdyby se poté rozhodli tak, že by podle lékaře, byl v ohrožení život dítěte, mohl se obrátit na policii," vysvětlil soudce. Žena na záchranné službě vysoudila pro sebe a své dítě odškodné sto tisíc a písemnou omluvu.

Teď se však případ znovu projednává před brněnským krajským soudem, kam ho vrátil vrchní soud v Olomouci. Nadřízený soud upozornil na chybějící znalecký posudek od neonataloga nebo pediatra a na nedostatečné zjišťování okolností porodu.

Před soudem v pátek vypovídal otec dítěte, který se nově postavil spíše na stranu lékaře záchranné služby. Doktor podle něj trval na převozu zřejmě kvůli obtížné komunikaci s matkou a velkému nepořádku v bytě. „Ona byla zamlklá, jen odsekávala. V bytě byly otřesné podmínky, fleky na stěnách a na koberci, plesnivé zbytky jídla se válely všude kolem," vylíčil otec dítěte. Také doplnil, že jeho partnerka vůbec neměla v úmyslu do porodnice jet, jak tvrdila dříve u soudu.

Soudce mu připomněl, že urážky matky nemají pro případ význam. Zajímal se o postup lékaře záchranné služby. „Nevzpomínám si, že by ho stav dítěte znepokojoval. Snažil se nám vysvětlit, že bychom měli jet do nemocnice, ale o ohrožení života nemluvil," přiznal muž.

Na podnět vrchního soudu v Olomouci se bude případem zabývat soudní znalec. Soudce navrhl pediatra Lumíra Kantora, kterému by asistoval specialista na urgentní medicínu. Právní zástupce matky dítěte proti němu vznesl námitku kvůli podjatosti. „Je známý jako odpůrce domácích porodů," namítl právník. Navrhl, že by posudek vypracoval odborník ze zahraničí, protože čeští pediatři se na tuto problematiku dívají stále ještě konzervativně.

Soudce Ryška dal žalobcům tři dny, aby podjatost znalce prokázali. Jednání bude pokračovat, až bude posudek hotový. Ryška proto další soud odročil na neurčito.

ČTĚTE TAKÉ: Žena porodila doma. Teď žaluje záchranáře