O návrhu na vazbu musí soud rozhodnout do 24 hodin. Zadehovi hrozí za daňové úniky v ČR 13 let vězení, kvůli této kauze byl 22 měsíců ve vazbě. V pondělí ho hned po propuštění na kauci 150 milionů Kč zadržela policie kvůli zatykači, který souvisí s někdejším Zadehovým obchodním sporem v Dubaji. Zadeh na protest drží hladovku.

Mluvčí státního zastupitelství Hynek Olma uvedl, že návrh na předběžnou vazbu se týká čtyřiačtyřice­tiletého občana Íránu. Zadeh je podle svého advokáta Pavla Čapčucha sice Íráncem, ale s českým občanstvím. Ministerstvo spravedlnosti v uplynulých měsících opakovaně upozornilo, že Česko své občany vydává do Íránu jen pokud s tím oni sami souhlasí. „Krajské státní zastupitelství v Brně v této věci postupuje striktně dle zákona o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních," zdůraznil Olma.

Zastupitelství nebude více případ komentovat. Zadeh je od pondělí v policejní cele v brněnské Příční ulici. Zastupuje ho několik advokátů. „Podobný postup bych si uměl představit v zemi, jako je Zimbabwe, ale v členském státě EU? Budu držet hladovku tak dlouho, jak bude potřeba. Chci, aby svět věděl o justiční mafii, která v ČR existuje mezi policisty, státními zástupci a soudci," uvedl Zadeh v prohlášení. Jeho advokáti ostře kritizují policii i žalobce.

Podle Čapčucha je situace, kdy byl Zadeh propuštěn soudně na kauci v kauze daňových úniků se škodou 2,5 miliardy korun, a ještě přímo ve Vazební věznici v Brně-Bohunicích zadržen policií kvůli zatykači z Teheránu, příkladem právně šikanózního postupu. Advokát zvažuje podání ústavní stížnosti. „S podobně zákeřným postupem jsem se ještě nesetkal. Bylo možné postupovat korektně bez zadržení klienta," řekl Čapčuch.

Zdůraznil, že Zadeh za své propuštění a stíhání na svobodě v kauze údajných daňových úniků složil zatím nejvyšší kauci v ČR. Vinu popírá. Proces v této věci začne u brněnského krajského soudu 8. března. V kauze je 16 obviněných.

Zadehovi advokáti kritizují to, že opětovné zatčení jejich klienta bylo státním zastupitelstvím předem připravené. „V pondělí jsem s ním mluvil ve věznici těsně před propuštěním. Myslel jsem si, že jej odvážejí do centra Brna, kde bude propuštěn, ale oni jej vezli na policii, kde jej zadrželi kvůli zatykači z Teheránu," uvedl Čapčuch.

Tvrdí, že při návštěvě Zadeha v policejní cele mu pak policisté ukázali písemný pokyn k zatčení jeho klienta, který byl vydán již minulý pátek. Advokát tvrdí, že státní zastupitelství mělo vše připravené.

Žalobci ale nebudou záležitost více komentovat. Zadeh měl v minulosti obchodní spor v Dubaji s jiným Íráncem. Jeho někdejší obchodní partner se následně vrátil do vlasti a v Teheránu podal na Zadeha trestní oznámení. Na jeho základě tamní žalobci vydali na Zadeha mezinárodní zatykač.