Beze zbraně a dokonce bez zbrojního průkazu vede brněnskou městskou policii její ředitel Jaroslav Přikryl. O zmíněné věci přišel poté, co ho policisté obvinili ze zneužití pravomoci. Někteří strážníci přitom upozorňují, že když se do podobné situace dostali Přikrylovi podřízení, byli kvůli porušení zásady spolehlivosti minimálně přeřazeni na jinou pozici.

Na Přikrylovu situaci Brněnský deník Rovnost upozornili lidé, pohybující se kolem strážníků. „Kvůli vyšetřování musel odevzdat zbraň. To je běžné u každého strážníka, který je stíhaný. Většinou se ale na to hledí tak, že strážník nesplňuje podmínku spolehlivosti danou zákonem. Zpravidla poté bývá přeřazen na funkci, kterou mohou dělat civilisté. U Přikryla to tak ale nebylo," upozornil Brněnský deník Rovnost jeden ze zdrojů, který si nepřál uveřejnit jméno. Redakce ho ale zná.

Podobná praxe přitom funguje také u městských policií v jiných městech. Například v Ostravě. „Pokud náš strážník přijde o služební zbraň, případně zbrojní průkaz, bývá v souladu se zákonem o obecní policii přeřazen na pozici, kde není v přímém výkonu služby," potvrdila Vladimíra Zychová z Městské policie Ostrava.

Místo zbraně řidičák

Zda Přikryl opravdu v souvislosti s vyšetřováním přišel o zbraň, policisté nepotvrdili. „Ke konkrétním lidem se nemůžeme vyjadřovat," poznamenal brněnský policejní mluvčí Pavel Šváb. Dodal pouze, že v takových případech policisté postupují podle zákona o zbraních.

Podle toho mohou zajistit zbraň i zbrojní průkaz člověku, který je stíhaný pro spáchání úmyslného trestného činu. Právě to se týká i Přikryla. A podle informací Brněnského deníku Rovnost proto loni v prosinci o zbraň skutečně přišel.

Ředitel brněnských strážníků se k tomu minulý týden nevyjádřil. Redaktorovi Brněnského deníku Rovnost nebral telefon a nereagoval ani na sms zprávy.

Za svého podřízeného se ale postavil brněnský primátor Roman Onderka. „O tom, že musel odevzdat soukromou zbraň a zbrojní průkaz, vím. Je to součástí standardních kroků policie a v podstatě to nemá žádný vliv na výkon práce strážníka obecní policie. A ředitel městské policie zbraň k výkonu své funkce nepotřebuje vůbec," podotkl Onderka.

Zatímco zbraň podle primátora pro výkon funkce ředitele strážníků potřebná není, je naopak důležité, aby měl řidičský průkaz skupiny C tedy na nákladní automobil. Alespoň tomu tak bylo v roce 2011, kdy byl právě tento průkaz jednou z podmínek ve výběrovém řízení na ředitele brněnských strážníků. „Požadavek na řidičský průkaz skupiny C je tam proto, že ředitel strážníků bývá například u povodní. A pokud bude ve službě, může být potřeba, aby tam zasáhl třeba s nákladním autem. Proto ho má umět řídit," zdůvodnil tehdy požadavek Onderka.

Onderka také upozornil, že zajištění zbrojního průkazu k porušení podmínky spolehlivosti nestačí. „Podle zákona není spolehlivým ten, kdo byl v posledních třech letech opakovaně pravomocně uznaný vinným z přestupku. Bezúhonnost pak ztrácí člověk, který byl pravomocně odsouzený pro úmyslný trestný čin nebo v posledních pěti letech pro trestný čin spáchaný z nedbalosti," podotkl primátor.

Potvrzují to právníci. „Podle zákona podmínku spolehlivosti stále splňuje. S výkonem funkce ředitele městské policie navíc není spojená služba se zbraní, není proto důvod ho přeřazovat na jinou pozici," uvedl brněnský advokát, který si nepřál zveřejnit jméno.

Primátor zatím o odvolání Přikryla z funkce neuvažuje. „Vyšetřování stále ještě neskončilo, žádné konkrétní kroky neplánuji," dodal.

Podle některých informací je Přikryl připravený i na to, že se jeho případná vina prokáže. „Změnil podmínky pro funkci druhého náměstka. Nyní jím může být civilista. Pokud tak bude za zneužívání pravomoci odsouzený, nemůže sice dál být strážník, jako civilista by jim ale v Brně mohl dělat náměstka," řekl Deníku Rovnost zdroj blízký městské policii. Podle informací Rovnosti si přitom Přikryl při nástupu do funkce zakládal na snížení počtu náměstků.

Před časem se také hovořilo o možné novelizaci zákona o obecní policii, jejíž součást měla být i kontrola práce strážníků Generální inspekcí bezpečnostních sborů. Pokud by k tomu došlo, městská policie by se stala součástí bezpečnostních sborů. Kdyby byl v tu chvíli Přikryl obviněný z trestného činu a přišel o zbrojní průkaz, čekalo by ho také postavení mimo službu.