Kamarádi a obchodní partneři byli ještě asi rok před vraždou zastřelený expolicista Michal Tofl a podnikatel Petr Pavel Bezděkovský, který podle obžaloby jeho smrt objednal. To ve středu vypověděli u Krajského soudu v Brně svědci v procesu s pětatřicetiletým Radkem Sobotkou a o čtyři roky starším Tomášem Trkanem obžalovaným z vraždy. Bezděkovský před soudem neskončil, protože ho před rokem našli ve vazbě oběšeného.

Podle svědka Ondřeje Stejskala chtěl Tofl po Bezděkovském peníze vyvedené z podvodné společnosti Edbusy. „Bezděkovský mě víc než rok před vraždou požádal, abych mu poradil s nějakými smlouvami. Podobnou práci pro něj dělal i Tofl. Až později jsem zjistil, že jde o případ Edbusy," vypověděl Stejskal.

Tofl ale chtěl po Bezděkovském za odvedenou práci peníze a to se mu nelíbilo. „Šlo o stovky tisíc až miliony. Kdykoliv se pak potkali, Bezděkovský Toflovi vyhrožoval. Tvrdil, že si to s ním vyřídí. Pochopil jsem z toho, že jde o hrozbu smrtí," řekl Stejskal.

Za podvody ve společnosti Edbusy soud už v dubnu 2011 potrestal Krajský soud v Brně podnikatele Martina Žouželku a Lukáše Přibyla osmi a půl rokem a sedmi a půl rokem vězení. Slibovali klientům výhodné půjčky, ale vybírali na ně zálohy. Peníze lidem nikdy nevyplatili. Na podvodech dvanácti tisíc klientů vydělali přes půl miliardy korun. „Po zatčení jsme u obžalovaných zajistili přes dvě stě milionů korun," uvedl již dříve státní zástupce Michal Galát.

Při vyšetřování ale z obstavených účtů uniklo asi devadesát milionů korun. Podle vyšetřovatelů v tom byli zapletení právě Tofl s Bezděkovským. Ti jsou ale oba po smrti. Pachatelé peníze vyvedli přes nastrčené firmy do zahraničí. Policisté teď stíhají další čtyři muže. Michala Vavříka, který jako poslední viděl Tofla živého, likvidátora společnosti Edbusy Dušana Chaloupku, kamaráda Bezděkovského Viktora Sedláčka a ještě jednoho muže.

Odmítl vypovídat

Brněnský krajský soud ve středu předvolal dva z obviněných, aby svědčili i v případu Toflovy vraždy. Sedláček odmítl vypovídat.

Chaloupka namítl, že je stíhaný neoprávněně. „Do podvodu mě vmanipuloval Stejskal, který mi nabídl, abych dělal likvidátora. Teď se jen snažím ze všeho dostat," vypověděl Chaloupka.

Uvedl, že s Toflem se před vraždou stýkal, protože chodil s jeho dcerou. „V jeho domě jsem byl docela často. Přesto vůbec netuším, čím se živil a co dělal. Myslím, že to nevěděla ani jeho rodina," konstatoval Chaloupka.

Michal Vavřík nevypovídal ani na policii, soud ho proto ani nepředvolal k výslechu.

Podle syna a dcery zavražděného Tofla je Vavřík do vraždy zapletený. „Jediný věděl, kdy otec pojede domů. Musel vrahy upozornit, že už je na cestě," prohlásil Lubomír Tofl.

Pachatelé bývalého policistů zastřelili samopalem v autě v červnu 2010 před jeho domem v brněnském Žebětíně. Oba obžalovaní se hájí tím, že na místě vůbec nebyli a čin spáchal ten druhý. Trkan navíc uvedl, že Bezděkovský podle něj Tofla nechtěl zabít, ale jen postrašit střelbou na jedoucí auto. „Když zjistil, že je mrtvý, rozčiloval se," řekl.

Od soudu se omluvilo téměř deset svědků. Státní zástupkyně Vladimíra Novotná na jejich výslechu ale trvá. Soud je proto zkusí vyslechnout koncem července. Pokud přijdou, vyhlásí za víc než měsíc rozsudek. Jedním ze svědků je i utajený agent.