Další čtyři muže, obviněné z uplácení, vyšetřují kriminalisté na svobodě. Přitom ještě v sobotu dopoledne vysela hrozba vazby i nad dalším obviněným.

„Jedna osoba byla propuštěna, jedna osoba byla vzata do vazby. Soud tak vyhověl mému dnešnímu návrhu, protože nyní propuštěná osoba změnila přístup k trestnímu řízení a rozhodla se vypovídat. Nehrozí už tedy reálná obava, že by ovlivňovala svědky,“ uvedl v sobotu krátce po poledni dozorující státní zástupce Foldyna.

Konkrétní jména odmítl sdělit. Podle informací Znojemského deníku Rovnost však ve vazbě zůstal tajemník městského úřadu Vladimír Krejčíř. U toho se soud obával, že by mohl buď ovlivňovat svědky, nebo dokonce uprchnout. Hrozí mu až osm let vězení.

Druhým mužem, který nyní s vyšetřovateli spolupracuje a o uplácení na znojemské radnici začal vypovídat, je pravděpodobně majitel Pozemních staveb Miroslav Šimeček. „Ve vazbě zůstal muž obviněný ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky ve veřejné soutěži a veřejné dražbě,“ nepřímo potvrdil informace Deníku státní zástupce.

Protikorupční policie zahájila celou akci čtvrteční razií na znojemské radnici, ve stavebních firmách VHS a Pozemní stavby a dvou menších soukromých společnostech. Na konci zásahu bylo pět lidí předvedených k dalším výslechům včetně tajemníka radnice Krejčíře, několik pytlů zabavených dokumentů a zapečetěné kanceláře.

„U čtyřech obviněných jde o trestný čin podplácení, ve dvou případech s trestní sazbou do pěti let a ve dvou případech do šesti let. Vloni platila ještě mírnější sazba, letos už přísnější,“ dodal Foldyna.

Vyšetřování nekončí

Vyšetřování má pokračovat i v dalších dnech. Zatím není jisté, zda se nerozšíří i o obvinění dalších osob.

Znojemský starosta mezitím svolal na středu mimořádné zasedání městské rady. „Starosta v reakci na aktuální zprávy nařídil tajemníkovi městského úřadu Vladimíru Krejčířovi dovolenou v délce trvání jednadvacet dnů. Zároveň zadal urychlené vypracování právní analýzy, zda může za této situace dočasně pozastavit výkon jeho funkce, případně požádat ředitele Krajského úřadu o souhlas s jeho odvoláním,“ vzkázala médiím mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová.

Na středeční ráno pak starosta domluvil mimořádnou poradu všech vedoucích odborů. „Na středeční odpoledne starosta svolává v této věci také mimořádnou radu města Znojma,“ dodala mluvčí.

Opozice chce zase vyvolat mimořádné zasedání zastupitelstva. „Oslovil jsem už místostarostu Balíka, aby to projednal se starostou. Pokud ten s tím nebude souhlasit, máme dle zákona možnost svolat mimořádné zastupitelstvo na základě podpisů třetiny zastupitelů. To by neměl být problém,“ sdělil lídr znojemských sociálních demokratů Zbyšek Kaššai.

S mimořádným jednáním zastupitelů bude souhlasit i místostarosta Pavel Balík. „Jsem si jist, že pokud starosta nebude souhlasit, dáme potřebných jedenáct podpisů od zastupitelů sociální demokracie, lidovců, nezávislých a komunistů dohromady. Ať starosta vysvětlí, co se děje,“ řekl Balík.

Jednou z variant případného mimořádného zastupitelstva je, že starostu vyzve k odstoupení z funkce. K tomu se ale sám Nezveda nechystá. „V pondělí projdu s odborem rozvoje výběrová řízení, kde ještě není podepsaná smlouva a pravděpodobně je zastavím. O rezignaci na funkci starosty neuvažuji,“ dodal Nezveda.

Anketa: Měl by znojemský starosta Petr Nezveda odstoupit?


Pavel Balík, místostarosta
60 let, KDU-ČSL

Je to jeho velká osobní zodpovědnost a on se k ní musí postavit. Nynější starosta se se mnou čtyři roky neradil a já sám mu teď radit nebudu. K odstoupení ho chvíli před volbami vyzývat nebudu, ale vyzvu ho, aby všem popravdě řekl, co se děje. On to totiž musí vědět.


Zbyšek Kaššai, lékař
48 let, ČSSD

Asi těžko uvažovat o odstoupení, když je těsně před volbami. V jiné době bych to ale zvažoval. Jednoznačně by měl vysvětlit situaci už jen kvůli tomu, že byly zapečetěny kanceláře odboru majetkového a rozvoje. A ty spadají pod něj. Nemůže říct, že za všechno může tajemník.


Marian Keremidský, místostarosta,
42 let, SPOZ

Od čtvrtku mám stále úplně stejné nedostatečné informace a v tuto chvíli tedy nikomu nechci dávat žádná doporučení. V pondělí si nad děním na radnici chceme sednout s dalšími členy strany a spolukandidáty do voleb. Tam uvidím, jak se i k této otázce postavíme.


Radomír Kaman, architekt
52 let, Unie pro Znojmo

Asi bych to v tuto chvíli takhle nehrotil. Osobně bych to zatím nechal na orgánech činných v trestním řízení. Ať oni prokážou, zda starosta věděl, nebo nevěděl. Já se domnívám, že vědět musel. Ať si lidé sami udělají úsudek a rozhodnou se podle toho ve volbách.


Miloš Bogdan, manažer
47 let, Sdružení nestraníků

Starosta Nezveda je přímým nadřízeným tajemníka Krejčíře. Pokud o jeho jednání věděl, musí jednoznačně rezignovat. A pokud o tom nevěděl, tak musí odstoupit také. Není přeci možné nevědět, co dělá jeho nejbližší podřízený úředník. Jinou volbu, než rezignovat, tedy nemá.


Boris Vaculík, podnikatel
35 let, TOP 09

Ano. V případě, že je někdo zodpovědný za své podřízené a těm je prokázána nějaká vina, tak by v každém případě měl vyvodit osobní zodpovědnost. Starosta je nejvyšším představitelem města a nese veškerou zodpovědnost za své úředníky. V civilizovaném světě se to řeší rezignací.