„Kamarádka byla v době útoku přímo na místě. Psala mi, že je policie všechny nahnala na druhou stranu, prostě pryč. Schovávali se pak u policejní stanice. Nikdo nevěděl, co se děje a co je čeká,“ pověděla mladá žena Deníku Rovnost.

Moussa Oukabir, jehož policie podezřívá z řízení dodávky použité při teroristickém útoku
Teror v Barceloně: španělská policie už zatkla tři podezřelé, řidič prchá

Než se odstěhovala dále na jih země, kousek od Barcelony pracovala jako taneční choreografka. Vztah má také k druhému katalánskému městu Cambrils, kde teroristé řádili krátce po činu v Barceloně. Útoky se staly ve čtvrtek odpoledne, respektive v noci na pátek. Zahynulo celkem třináct lidí, mnoho dalších utrpělo vážná zranění. K odpovědnosti se přihlásil Islámský stát.

Ve Španělsku jde o nejhorší teroristický čin od roku 2004, kdy ve vlacích v Madridu zabily bomby skoro dvě stě cestujících.

Madonna zazpívala v centru Paříže na památku obětí atentátů.
Všichni jsme Barcelona. Celebrity vyjadřují účast s oběťmi útoku

Baldriánová popisuje, že vlaků se útoky dotkly také nyní. Tentokrát však z jiného důvodu: nuceného omezení dopravy. „V Barceloně byly zrušené všechny odjezdy. Nikdo nesměl dovnitř ani ven,“ líčí následná bezpečnostní opatření.

Španěly popisuje jako národ přívětivý a otevřený. Obyvatelé podle ní přijímají cizince – ať už z Indie či severní Afriky – bez výrazných problémů. „Po čtvrtku mi ale psala známá, že je každý vystrašený a bojí se jít jen do obchodu pro jídlo a pití. Panuje tam stres a vystrašenost,“ tvrdí žena.

Policie ve Španělsku zabila celkem šest teroristů a jednoho zatkla. Útoky provedli tak, že nákladním a osobním autem najížděli do lidí.

Útok v Cambrils
Druhý útok ve Španělsku – vůz najel do lidí v městečku Cambrils