K soudu přijdou další svědci a podnikatelé, které měli obžalovaní vydírat. S jejich výslechem senát začal v listopadu. Vypovídal například bývalý podnikatel P. P. Vydírat ho měl tehdejší policista Petr Křipský. Podle obžaloby chtěl po podnikateli auto za to, že odloží jeho vyšetřování. „Zavolal si mne do své kanceláře a položil přede mě katalog s auty. Řekl, že by se mu také líbilo v něčem takovém jezdit. Pak se zeptal, co s tím udělám," uvedl P.P.

Struktura takzvaného Toflova gangu podle obžaloby.

SLEDOVALI JSME ONLINE PŘÍMO ZE SOUDNÍ SÍNĚ

15:35 - Výpověď I.K. zpochybnil Křipský. "Na psychiatrii se podle lékařských zpráv, které sám vyžádal a jsou ve spise, léčil od roku 1998. Řekl, že bral hodně prášků a je to na něm bohužel znát. Teď před soudem například tvrdil, že některé firmy vůbec neznal. Podle dokladu jim ale také zaplatil část dluhu stejně jako Globtransu," uvedl Křipský. Po jeho vyjádření soud líčení přerušil. Pokračovat bude zítra.

15:19 - I. K. Na otázky advokátů přiznal, že kvůli podnikání stanul dokonce před soudem. "Před třemi týdny jsem byl odsouzen na dva roky podmíněně," uvedl I. K.

15:09 - Dalším, kdo předstoupil před senát, je možný poškozený I. K. Tvrdí, že Křipský na něj tlačil, aby zaplatil peníze. „Říkal, abych zaplatil peníze věřitelům, že budu mít od policie pokoj. Myslím, že chtěl, abych platil hlavně Globtransu. Zaplatil jsem totiž tehdy jen jim. Ostatním až po konkurzu," uvedl I. K.

14:56 - Po Rohunově výpovědi Křipský upozornil, že údajného poškozeného I. K.  nenutil, aby Rohunovi platil na úkor ostatních. „Vyplývá to z tehdejšího spisu, kde jsou doklady o započtení pohledávky ve prospěch Rohuna. Podle státního zástupce jsem k tomu I. K dotlačil. Jenže ten to udělal dávno předtím, než jsem na něj měl tlačit," podotkl Křipský.

14:42 - Po vyjádření obžalovaného soud pozval do jednací síně dalšího svědka. Petr Rohun je bývalý šéf společnosti Globtrans. Podle obžaloby měl Křipský v letech 2005 a 2006 donutit šéfa firmy, která Globtransu dlužila, aby jí zaplatila necelý milion korun. Měl tím upřednostnit věřitele. „Druhá firma mi tehdy dlužila několik milionů. Šel jsem kvůli tomu na policii. Nakonec mi dali alespoň necelý milion," uvedl Rohun.

14:29 - Po skončení výpovědi P. K. dostali prostor k vyjádření obžalovaní. Jako první tuto možnost využil Vítek. Svědka zpochybnil. „Dnes před soudem tvrdil, že nemá žádné dluhy. Mám tu ale výpis z insolvenčního rejstříku a z toho vyplývá, že na něj byl vyhlášen konkurz a na jeho zámek v Kupařovicích je exekuce. Stejně tak tu tvrdil, že vůbec nezná dalšího z údajných poškozených K. H. Z obchodního rejstříku ale vyplývá, že měli společnou firmu. U dřívějšího soudu, který se týkal jiného případu, byl brněnským krajským soudem hodnocen jako nevěrohodný," podotkl Vítek.

14:15 - Státní zástupce  Brzobohatý upozornil, že P. K. v dřívější výpovědi mluvil i o Křipském. „Říkal jste, že Tofl tvrdil, že případ ovlivní prostřednictvím Křipského. Dnes jste ale řekl, že Tofl o nikom nemluvil. Jak to tedy bylo?" ptal se žalobce. P. K. se poté přiklonil k původní verzi. „Momentálně si nepamatuji, že by tehdy Tofl o někom mluvil. Tehdy jsem měl ale na výslech větší klid. A myslím, že musel říct Křipského jméno, když to vyšetřoval. Kdo jiný by to ovlivnil," konstatoval.

14:06 - Svědek prohlásil, že o všem informoval i policejní inspekci. „Poprvé jsem to hlásil v Praze. Nepamatuji se přesně kdy. Myslím, že to bylo v letech 2007 až 2009. A podruhé mne kontaktoval jeden z pracovníků policejní inspekce v Brně. Ani jednou se pak ale nic nedělo," upozornil P. K.

13:55 - P. K. uvedl, že Tofl po něm chtěl peněz víc. „Tři miliony. Měl z nich uplatit vyšetřovatele a kdyby se mu to nepovedlo, tak soudkyni. Prý by dokázal ovlivnit i to, aby se to k ní dostalo," podotkl.

Takzvaný Toflův gang před brněnským soudem (na snímku Milan Vítek).

13:44 - Po čase se svědkovi měl ozvat také obžalovaný Vítek. „Říkal, že případ dostane Kancírová, a že ví, jak by to šlo ovlivnit. Kancírová pak případ opravdu dostala přidělený. Tak jsem si Vítkovým prostřednictvím domluvil schůzku se Ševčíkem. Ten říkal, že by můj případ dokázal ovlivnit. Ptal jsem se, kolik by to stálo. Odpověděl, že jednička jede tam a jednička jede tam. Z toho jsem pochopil, že chce dva miliony," poznamenal P. K.

13:25 - Líčení pokračuje výslechem dalších svědků. První vypovídá poškozený P. K. „Na přelomu let 2006 a 2007 jsem byl předvolaný k výslechu kvůli společnosti 1. seriózní, které jsem pronajal sklady v Kupařovicích. Pak mne kontaktoval Michal Tofl a tvrdil, že za peníze by mohl případ ovlivnit. Aby to dokázal, nosil mi protokoly z výslechu spoluobviněných a svědků. Scházeli jsme se kvůli tomu. Říkal jsem mu ale, že nemám peníze, a proto jsme sepsali dlužní úpis," uvedl svědek.

12:36 - Obžalovaní se proti výpovědi obou bratrů ohradili. „R. P. zapojuje do svých výslechů policisty, kteří tam vůbec nebyli. Myslím, že vypreparoval jejich jména a fotky z novin a chce to využít při své obhajobě před soudem. Policisté, o kterých mluví, u výslechu nebyli, ale byli tam jiní," poznamenal Křipský.
Po vyjádřeních obžalovaných senát líčení přerušil. Pokračovat bude ve čtvrt na dvě.

12:24 - Soud výslech R. P. ukončil. Obžalovaní se nyní mohou vyjádřit k jeho výpovědi, i k předchozí výpovědi jeho bratra L. P.

12:10 - V roce 2008 měl R. P. po výslechu na hospodářské kriminálce potkat v budově i obžalovaného Rudolfa Setváka. „Vyslýchající policista mého advokáta od něj pozdravoval. Říkal, že ho zdraví šéf. Pak jsme na chodbě Setváka dokonce potkali. Můj obhájce se tam s ním zdravil, přátelsky se poplácávali," řekl svědek. Jak upozornila Setvákova advokátka Běla Sedláčková, Setvák už tehdy u hospodářské kriminálky nepracoval. „A logicky tam nedělal ani šéfa," poznamenala obhájkyně.

11:58 - Podle R. P. byl u několika výslechů i obžalovaný Eduard Slanina. „Jste si tím jistý? A víte o tom, že od policie odešel v roce 2005?" ptal se svědka Slaninův obhájce Petr Novák. Policisté přitom R. P. začali vyšetřovat až v roce 2006. „Nevím o tom, že od policie odešel. U výslechu ale určitě byl," tvrdil svědek.

Členové Toflova gangu u soudu v Brně - Eduard Slanina.

11:43 - R. P. připustil, že přestože po nich měli chtít Ševčík, Vítek a Kancírová peníze, trestní oznámení kvůli tomu nepodávali. „Asi by to bylo úplně zbytečné. Nevěděl jsem ani na koho se obrátit a jak s tím mám bojovat," poznamenal.

11:13 - Podle R. P. stál za problémy jeho i jeho bratra Křipský. „V roce 2006 mi volal a chtěl si dát schůzku. Měla se týkat nějakých problémů se strojem, který jsme dřív prodali. Odmítl jsem. Za dva týdny se u nás objevili policisté, sebrali nám účetnictví a začali nás vyslýchat. Vyhrožovali nám při tom, že nás všechny zavřou. Nechápal jsem proč," uvedl R. P.

11:00 - Po skončení výpovědi L. P. přichází do soudní síně jeho bratr R. P.

10:53 - L. P. uvedl, že u soudu původně nemluvil o tom, že po něm někdo chce za zahlazení případu peníze. „Nejdřív jsme to neříkali. Až u odvolacího soudu v Olomouci," uvedl svědek. To bylo až poté, co začalo vyšetřování v kauze takzvaného Toflova gangu.

10:40 - Svědek tvrdí, že peníze po nich měla chtít i soudkyně Krajského soudu v Brně Dana Kancírová, která jejich případ řešila. „Můj tehdejší advokát se mi ozval, že se mnou chce mluvit. S bratrem jsme se s ním sešli. Říkal, že od partnera Kancírové advokáta Oldřicha Ševčíka dostal nabídku, že když zaplatíme osm set tisíc korun, tak nás zprostí. Nesouhlasili jsme s tím. Mysleli jsme, že nás musí stejně zprostit. Neviděli jsme důvod, proč by nás odsoudili," uvedl L. P. Na otázku soudu uvedl, že jeho tehdejší advokát to potvrdit nemůže. „Spáchal totiž sebevraždu," dodal svědek.

10:30  - L. P. uvedl, že jeho případ spojuje s takzvaným Toflovým gangem obžalovaný Petr Křipský. „Náš případ vyšetřoval. Peníze po mně sice nechtěl, ale myslím, že měl případy připravovat a upravovat tak, aby mohly jít k soudu," poznamenal svědek.

Členové Toflova gangu u soudu v Brně - Petr Křipský.

10:12 - Po příchodu státního zástupce Martina Brzobohatého líčení začíná. Jako první vystupuje severomoravský podnikatel L. P. Měl být vydíraný v roce 2006. „S bratrem a dalším společníkem jsme byli vyšetřovaní kvůli obchodům s jedním strojem. Bratrův advokát nám pak vzkázal, že za dvě stě tisíc může záležitost vyřešit. Nereagovali jsme na to. Postupně se ty částky stupňovaly," uvedl L. P.

10:00 - Soud začíná s hodinovým zpožděním. Prvním dvěma poškozeným, kteří měli vypovídat v devět hodin, totiž zkomplikoval cestu z Ostravy do Brna sníh. Senát proto začátek líčení posunul na desátou hodinu, kdy byl předvolaný další svědek. Mezitím první svědci přijeli. Nyní jsou tak před jednací síní tři svědci a čekají, koho předseda senátu Miloš Žďárský pozve k výpovědi jako prvního. Ten nyní ještě čeká, až do soudní síně přijde státní zástupce.