Že směnka zmizela, řekl poprvé v červnu u soudu svědek Martin Materna z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Nás o tom přitom oficiálně stále nikdo neinformoval. Ani o tom, že se hledá. Nevíme, jak pokračuje pátrání. Pokud ji ale soud nenajde, budeme chtít náhradu škody. Dlužník takhle může pohledávku popřít a my nebudeme mít žádnou páku," podotkl nyní advokát Pavel Hála. V kauze hájí bývalého policistu Petra Křipského. Ten je s dalšími dvanácti muži obžalovaný z vydírání podnikatelů.

Právě při domovní prohlídce u Křipského policisté směnku zajistili. „Přitom je nezajímalo, že nepatří jemu, ale jeho manželce. A pak zmizela. Nechápu, jak je to možné. Jde o cenný papír. Na soudu měl být daný do trezoru. Takový je úzus," prohlásil Hála.

Podle něho je možné, že se směnka ztratila už v době, kdy případ vyšetřovali policisté pod dozorem státního zastupitelství. „Spis několikrát putoval po různých soudech a zastupitelstvích. Loni v srpnu skončil u brněnského krajského soudu. Vzhledem k jeho velikosti ho tam muselo státní zastupitelství dodávat po částech. Kdykoliv se směnka mohla ztratit," poznamenal.

V trezoru nebyla

Není ale vyloučené, že zmizela až v době, kdy spis ležel na soudě. Na zmizení dokladu v hodnotě milionu korun se totiž přišlo až při líčení.

Předseda senátu ztrátu komentovat odmítl. „Důkazem, na který se ptáte, jsme se v hlavním líčení ještě nezabývali. Plánujeme to až na listopadový blok. V tuto chvíli se k němu proto nemůžu vyjadřovat. A to ani k jeho existenci," vzkázal pouze Žďárský.

Stejné stanovisko zaujal také státní zástupce Martin Brzobohatý z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, který měl nad případem dozor. „Ke směnce se vyjádřím až potom, co bude u soudu jako důkaz. Můžu jen říct, že po zajištění nebyla uložena do trezoru," poznamenal. K dalším podrobnostem se už vyjadřovat nechtěl.

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Roberta Schustera přitom měli policisté směnku po souhlasu státního zástupce uložit do úschovy. Jasné instrukce jsou také pro zajišťování cenin na soudě. „Ve vnitřním kancelářském řádu pro okresní, krajské a vrchní soudy jsou pravidla pro úschovu věcí, které jsou součástí soudního spisu. Uchovávají se buď v budově soudu ve speciálních kovových skříních, do kterých má přístup pouze soudce určený rozvrhem práce a pověřený zaměstnanec, nebo v bezpečnostních schránkách peněžního ústavu pronajatých soudem," popsal pravidla mluvčí.

Zároveň poznamenal, že když cenina zmizí z úschovy soudu, musí vše vyšetřit předseda senátu. Podle informací Brněnského deníku Rovnost to v tomto případě také udělal. Směnku ale nenašel.

Pokud směnku nikdo nenajde, může Křipského manželka žádat od státu náhradu škody. „Pokud škoda vznikla při výkonu veřejné moci nebo nesprávným úředním postupem, odpovědnost nese stát," poznamenal mluvčí ministerstva spravedlnosti Schuster.

Advokát Hála potvrdil, že o tom uvažují. Stát by tak kvůli špatnému zajištění směnky musel manželce obžalovaného zaplatit milion korun.