Ve velkou tragédii se změnilo středeční ráno pro mladé manžele z Kuřimi. V jednu chvíli si jejich pětiměsíční dcera bezstarostně hrála, krátce nato se ale začala dusit. Záchranářům se sice podařilo holčičku ve vážném stavu na chvíli oživit, po převozu do nemocnice ale zemřela. Podle neoficiálních informací dítě vdechlo igelitový sáček. A to ve chvíli, kdy se mu jeho matka dostatečně nevěnovala. Případ už šetří policisté.

„Oznámení o dusící se holčičce jsme přijali dvě minuty před půl desátou ráno. Sanitka byla zrovna kousek od místa neštěstí, takže lékař přijel k miminku téměř okamžitě. Zjistil, že je v bezvědomí a nedýchá,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová. Lékař okamžitě začal s oživováním kojence a po prvních náznacích zlepšení jeho stavu rozhodl o rychlém převozu do brněnské Dětské nemocnice. „K záchraně pětiměsíční holčičky záchranáři použili všechny prostředky včetně srdeční masáže, umělého dýchání, léků a speciálních přístrojů,“ řekla Zuchová. V Dětské nemocnici přijali lékaři dítě ve velmi vážném stavu, při životě ho ale dlouho udržet nedokázali.

„Holčička zemřela asi hodinu po příjezdu k nám. Její stav byl natolik závažný, že nebyl slučitelný se životem,“ informovala mluvčí brněnské fakultní nemocnice Anna Nesvadbová, pod kterou Dětská nemocnice spadá. Smrt dítěte oznámili lékaři policii, která se tragédií začala zabývat. Včera dopoledne už soudní lékaři věděli, proč holčička zemřela. „Pitva potvrdila, že bezprostřední příčinou smrti dítěte bylo udušení. V tuto chvíli prošetřujeme, za jakých okolností k neštěstí došlo,“ sdělil mluvčí policistů z Brna-venkova Aleš Mergental. Podle neověřených informací holčička vdechla igelitový sáček ve chvíli, kdy byla mimo dozor matky.

„Ve dvoupokojovém bytě žije rodina Mesárošových. Celkem pět dospělých a tři malé děti. V takovém prostředí by ani nebylo divné, že matka dítě neuhlídala,“ řekla jedna ze sousedek, která si nepřála zveřejnit jméno. Redakce jej však zná. Podle televize Nova si holčička hrála s dalšími dětmi a je možné, že jí sáček podalo jedno z nich. Lékaři tvrdí, že osudných může být i méně než pět minut bez dozoru. „Pět minut bez kyslíku je určitá hranice, po které už člověku hrozí smrt. U kojenců je to ještě rychlejší,“ uvedla dětská lékařka Dagmar Štěpánková. Podezření ze zanedbání péče zatím policisté odmítají komentovat.

„Zanedbání péče neřešíme, takže k tomu nemohu nic říct. Teď nás jen zajímá, co se vlastně stalo,“ řekl Mergental. Brněnskému Deníku Rovnost se podařilo zjistit, že matce dítěte je devatenáct let a kromě pětiměsíčního děvčátka má ještě další asi dvouleté dítě. „Jedno nebo obě děti jí sociálka z nějakého důvodu před časem odebrala. Pak jí je ale zase vrátili. Myslím si, že i přes nějaké problémy je to slušná rodina,“ prohlásila další ze sousedek. Ani ona nechtěla uvést své jméno. Kuřimskou sociální pracovnici, která má rodinu na starosti, se včera i přes opakované pokusy redaktorům brněnského Deníku Rovnost nepodařilo kontaktovat.

KOMENTÁŘ ROVNOSTI

Průkaz na rodičovství

Smrt je vždycky smutná. Smrt dítěte ještě smutnější. Když zemře pětiměsíční batole, jak se to stalo předevčírem v Kuřimi, nezbývá, než se ptát, kdo za to může. Rodiče, kteří dítě dostatečně nehlídali? Nešťastná náhoda? Osud? V případě pětiměsíční holčičky byl tím osudem pravděpodobně igelitový pytlík nebo taška, se kterou si hrála. Kdo nechá malé dítě hrát si s igelitem, když na každém sáčku ze supermarketu máte důrazně napsáno, že nepatří do rukou dětem do tří let? Mladinká matka, která měla děti moc brzy na to, aby se o ně dokázala postarat dobře? Tyhle otázky napadají každého. Těžko ale můžeme soudit. Kde stojí psáno, že matka, která má dítě ještě jako náctiletá, bude špatnou matkou, nebo že bude horší rodič než člověk s třicetiletými zkušenostmi? Na dítě nejste připraveni nikdy. Teprve zkušenost s těhotenstvím, porodem a každodenní a každonoční péčí vás to naučí. A někdy je lepší být zbytečně úzkostný rodič a dítě přehnaně hlídat, než je na minutu ztratit z dohledu a pak litovat. Ta jedna nešťastná minuta může být pro jeho život rozhodující. Policie zatím smrt pětiměsíční holčičky šetří. Fakt, že se po městečku o matce povídá kdeco, by ji neměl ovlivnit. Pokud ale policie zjistí cizí zavinění nebo zanedbání péče, a pokud se potvrdí, že mladé matce soudy už dříve děti odebraly, měly by z toho příslušné orgány vyvodit jasný závěr. Člověk, který se neumí postarat o dítě, by dítě neměl mít. Jak už ale bylo řečeno – to, zda může být někdo schopný rodič, se neučí v žádné škole a nikdo na to nemá předem průkaz způsobilosti. Je možné zjistit, že se někdo na rodičovství nehodí, ale teprve až to zkusí. A neuspěje. Ztráty jsou v tomhle případě naprosto fatální. KLÁRA KUBÍČKOVÁ