Podle obžaloby pachatel napadl matku po slovní rozepři loveckým nožem. Způsobil jí třináct bodných a řezných ran, nůž zasáhl také krk, plíce a břicho. Žena na místě zemřela, příčinou smrti bylo vykrvácení.

Obžalovaný ihned po incidentu přivolal záchrannou službu. Svého činu u soudu litoval. „Je mi to líto, ale už se to stalo a nemůžu to změnit," řekl.

Svůj díl viny podle obžalovaného nese i oběť. Matka ho prý v dětství týrala, neustále mu něco vyčítala a kritizovala jej. Podle jeho výpovědi ho v osudný den slovně napadala a v hádce mu zatarasila cestu.

U soudu také zaznělo, že vztahy v rodině byly dlouhodobě špatné. Obžalovaný část života strávil v dětském domově. Navštěvoval speciální školu, což považuje za celoživotní křivdu. Podle předsedy senátu Daniela Plška šlo o momentální afekt obžalovaného. Jako polehčující okolnosti soudce uvedl, že se muž k činu přiznal. Dříve také nebyl trestaný.

Státní zástupce Ivan Hrazdíra po vynesení rozsudku řekl, že trest považuje za velmi mírný. „Vzhledem k tomu, že jde o trestný čin vraždy s následkem, který je fatální, to znamená neodčinitelný, a nejedná se o vývojové stádium trestné činnosti, tedy ani o pokus ani o přípravu vraždy, tak si myslím, že soud přecenil polehčující okolnosti," uvedl Hrazdíra. Jak doplnil, muži navrhoval trest při dolní hranici trestní sazby 15 až 20 let. Odvolání proti rozsudku nepodal, odsouzený muž se svého práva na odvolání vzdal.