Oběma potrestaným hrozilo pět až 12 let vězení. Jednapadesátiletý muž podle obžaloby děti sexuálně zneužíval v letech 2013 až 2015 (psali jsme ZDE), nyní je dívkám pět a sedm let. Muž se ke zneužívání přiznal, tvrdil ale, že měl sexuální styk pouze se starší z dívek. Ta podle něj s dotyčnými praktikami souhlasila.

Osmadvacetiletý otec dívek u soudu už dříve vypověděl, že muže při sexu s dětmi několikrát nachytal, policii to však nehlásil. Podle vypovídající svědkyně ale dívky do bytu muže i sám vodil. Jedna z dcer si navíc na chování muže otci několikrát stěžovala.

Jak v červnovém odůvodnění rozsudku uvedla předsedkyně senátu Andrea Svobodová, muž využil nízkého věku obou dívek a jejich nízké duševní vyspělosti. Podle soudu dívky přiměl k různým sexuálním praktikám, navíc je zneužil i k pořizování pornografie, natáčel si je na svůj mobilní telefon.

Otec dětí podle odůvodnění rozsudku dívky do bytu muže pouštěl samotné i s vědomím, že s nimi muž sexuální praktiky provádí. Podle soudu se tak dopustil zneužívání formou pomoci, a navíc ohrozil mravní vývoj dětí. Dívky trpí posttraumatickou stresovou poruchou a podle předsedkyně senátu si následky ponesou po celý život.