„Případem se zabýváme. Avšak nejde říct, za jak dlouho bude vyšetřování ukončené. Můžu potvrdit jen to, že tito tři příslušníci jsou stíhaní," sdělila mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová.

Bližší podrobnosti odmítla komentovat. „Policisté jsou postaveni mimo službu," potvrdila mluvčí jihomoravských policistů Petra Vedrová.

Na případ upozornila TV Prima, které poslal zraněný muž dopis z vězení. Prima uvedla, že muž, který se údajně stal obětí policejního násilí, měl v minulosti problémy se zákonem. Podle svých slov byl však tentokrát donucený, aby se přiznal ke krádeži, se kterou neměl nic společného.

V dopise popisuje, že policisté byli neoblomní a sdělili mu prý něco v tom smyslu, že pokud doznání nepodepíše, měl by raději spáchat sebevraždu. Recidivistu pak údajně přiměli, aby vyskočil z pátého patra budovy. „Vážně jsem si zlomil nohu a musel jsem na operaci. Při dopadu mě ztloukli a kopali," popsal ve svém dopise.

TV Prima uvedla, že policisté jsou zřejmě stíhaní za účast na sebevraždě nebo z mučení a jiného nelidského zacházení.

Bývalý brněnský kriminalista Miloslav Jedlička uvedl, že nyní jsou nejdůležitější výslechy policistů i zraněného muže. „Někdo z nich lže. Může se klidně ukázat, že si to poškozený všechno vymyslel," poukázal Jedlička.

Podle něj je také nezbytné provést rekonstrukci na místě činu. „Do místnosti půjde recidivista a popíše, kde stáli policisté, jak mluvili, kde se pohybovali. Poté odejde a dovnitř vstoupí obviněný. Ten popíše svoji verzi. Poté se výpovědi všech srovnají a i na základě toho je možné určit, kdo nemluví pravdu," řekl Jedlička.

Zároveň však dodal, že se může stát, že někomu ujedou nervy. Vzpomněl na případ, kdy se podobné chování potvrdilo. „Je už to asi deset let zpátky, kdy policisté v Brně vzali do sklepa zloděje aut a tam ho zmlátili," popsal Jedlička.

Zloděj si poté stěžoval a začalo vyšetřování. „Policisté všechno popřeli s tím, že muže nikam nebrali. Usvědčila je však především výpověď muže, který dokázal detailně popsat, jak sklep vypadal. Věděl, kde a v jaké výšce jsou trubky, kde přesně byly hodiny a další drobnosti," poukázal bývalý kriminalista. Podle jeho slov byli poté policisté propuštění a potrestaní.

Policisté před vstupem do funkce musí podstoupit psychotesty. „Pokud se stane, že policista nějak ublíží vyslýchanému, měl by určitě podstoupit psychotesty znovu. U policistů by se to však nikdy stát nemělo," sdělila psycholožka Eleni Karakeva. Zároveň však poukázala na to, že nikdo není neomylný a že selhání je možné.

Před víc než měsícem definitivně skončila i vleklá kauza tří brněnských bývalých policistů, kteří při zásahu v roce 2009 v Brně smrtelně zranili Vietmance. Na místě ho zbili tak, že utrpěl zlomeninu dvou žeber a protržení sleziny s krvácením do dutiny břišní. Od soudu odešli policisté Josef Srnský, Jarmil Šimoník a František Jaroš s tresty od tří do deseti let.