Deprese, kvůli kterým se obrátila na známého s žádostí o pomoc, dívku přepadly minulý týden. „Kontaktovala souseda s žádostí o zakoupení láhve alkoholu. Muž ochotně vyhověl a vydal se do obchodu. Tam koupil půl litru rumu a jedno pivo," konstatovala mluvčí.

Když mladé sousedce alkohol předával, upozornil ji ještě známý, aby to nepřehnala. „Po dívce ani nechtěl zaplatit. Třináctiletá byla v podvečer doma bez rodičů pouze s kamarádkou," sdělila mluvčí. Dodala, že když otec s matkou dorazili, měla už jejich dcera vypitou téměř celou lahev tvrdého alkoholu.

Dívce bylo velice zle a začala upadat do bezvědomí. „Její stav si vyžádal okamžitý převoz do nemocnice. Díky včasnému zásahu lékařů je dívka v těchto dnech už v pořádku," uvedla policejní mluvčí.

Události se v současné době zabývají brněnští kriminalisté. „Devětadvaceti­letého souseda s největší pravděpodobností v dalších dnech obviní z trestných činů ublížení na zdraví a podání alkoholu dítěti," řekla mluvčí. Muži v případě odsouzení hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

Případy s opilými dětmi jsou podle mluvčího brněnských strážníků Pavla Šoba nejčastější v letních měsících. „Děti mají více volna a rodiče často nemají dobrý přehled o tom, kde a s kým tráví čas. I proto v létě alkohol u dětí více kontrolujeme. Máme vytipovaná některá místa, hlavně parky a různá zákoutí," informoval Šoba.

Ročně strážníci podle mluvčího zkontrolují stovky děti. „V podnapilém stavu jsme za poslední rok přistihli dvacet z nich. Smutný rekord drží sedmnáctiletá dívka, která měla přes jeden a půl promile," konstatoval Šoba.

Dodal, že mladiství často pijí kvůli sázkám s kamarády nebo jen z takzvaného hecu, aby nezůstali pozadu v partě. „Apelujeme na rodiče, aby měli přehled o tom, kde a s kým se jejich děti pohybují," zdůraznil Šoba.

Jeden z posledních případů s opilým dítětem řešili strážníci koncem července. Hlídka v brněnské Přístavní ulici našla na lavičce ležící čtrnáctiletou dívku. „Už na první pohled se dalo poznat, že je jí špatně kvůli alkoholu. Dechová zkouška ukázala hodnotu 1,37 promile. Komunikace hlídky s dívkou proto byla obtížná," uvedl mluvčí.

Malátná dívka nakonec skončila v rukou záchranářů a o celé situaci se dozvěděli její rodiče. Případ navíc převzali republikoví policisté, kteří zjišťují, kdo dívce alkohol poskytl.

Podle mluvčí Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích Anny Mrázové nejsou případy opilých dětí výjimečné. „S dětmi pod vlivem alkoholu se setkáváme poměrně pravidelně," konstatovala mluvčí. Dodala, že nejhorší na alkoholu v rukách dětí je možnost závislosti. „Riziko jejího vzniku hrozí u dětí daleko více než u dospělých," upozornila Mrázová.