Potvrdil tak verdikt brněnského městského soudu z konce letošního října. Třiačtyřicetiletý Šikula měl ženě vyhrožovat od září do listopadu 2011. „Posílal jí sms zprávy, ve kterých psal, že na ni pošle Ukrajince, nebo že jí zpřeráží všechny kosti v těle," popsal výhrůžky předseda odvolacího senátu Aleš Flídr.

Městský soud v Brně se případem poprvé zabýval loni v prosinci. Muž tehdy čelil obžalobě z nebezpečného pronásledování. „Soud ho viny zprostil. Státní zástupce se ale proti verdiktu odvolal a Krajský soud v Brně rozsudek zrušil," uvedla mluvčí brněnského městského soudu Gabriela Stočková.

Zároveň tehdy odvolací senát vrátil případ zpět k městskému soudu. A nařídil mu doplnit důkazy. „Upozornil, že obžalovaný už dřív poškozené vyhrožoval. Chtěl proto, abychom zvážili, zda čin nekvalifikovat jako nebezpečné vyhrožování. Zároveň nás pověřil, abychom obžalovaného vyslechli," poznamenala mluvčí.

Dodala, že soud doplnil listinné důkazy včetně rozsudku z roku 2008. Tehdy muže uznal vinným z násilí proti jednotlivci. Vyslechnout obžalovaného se ale soudci nepodařilo. „Hlavní líčení bylo pokaždé v nepřítomnosti obžalovaného. Šikula se totiž vždy z líčení omluvil a požádal, aby se ho nemusel účastnit," upozornila Stočková.

Městský soud poté podle pokynů odvolacího senátu případ přehodnotil na nebezpečné vyhrožování a muže potrestal čtyřměsíčním podmíněným vězením. Proti tomu se Šikula odvolal, a proto kauza znovu putovala ke krajskému soudu.

Tam ve středu obžalovaný nepřišel. Místo něho se jej zúčastnila pouze jeho obhájkyně Kristýna Dvořáková. A požadovala zproštění obžaloby. „Městský soud totiž nesprávně vyhodnotil důkazy. Nové navíc nedoplnil a v žádné sms zprávě, které jsou ve spise, se výhrůžky ublížením na zdraví neobjevují," zdůraznila obhájkyně.

Státní zástupkyně Jaromíra Vejchodská s tvrzením obhajoby nesouhlasila. „Odvolání je nedůvodné, soud by ho proto měl zamítnou," prohlásila.

Senát jí dal za pravdu a trest potvrdil. Šikula se nyní může ještě dovolat k Nejvyššímu soudu.