Muže vystopovala policie díky účtu jeho manželky Evy Bartošové v Air Bank. Na její konto loni v lednu přiteklo ze zahraničí téměř devět set tisíc korun. „Bohužel se k případu nesmíme vyjadřovat. Můžu ale říct, že se nám s pomocí našich interních kontrol daří při odhalování takovýchto případů pomáhat," sdělil mluvčí Air Bank Vladimír Komjati. Bartošová je nyní stíhaná na svobodě za legalizaci výnosů z trestného činu.

Další platby z kradených peněz putovaly na konto Jiříkovského a realitní kanceláře, která se podílela na koupi domu v Lužici na Hodonínsku. Budova za necelých devět milionů korun je napsaná na děda Jiříkovského Jana Goliáše. Nemovitost zaplombovala policie. „Celý případ je vykonstruovaný. Víc se k tomu vyjadřovat nebudu, protože jde o příbuzné," řekl Goliáš.

Co je bitcoin• virtuální měna z roku 2009
• není pod kontrolou žádné vlády ani banky
• na začátku měl hodnotu přibližně dvaceti haléřů, nyní se cena pohybuje okolo deseti tisíc korun

Kauza, o které první informovaly Hospodářské noviny, začala před třemi lety, kdy z internetového tržiště Sheep Marketplace zmizelo 5400 bitcoinů. Jednotka virtuální měny, která se často používá k nelegálním obchodům na internetu, tehdy stála přes dvacet tisíc korun. Jiříkovský si tak měl přijít na 109 milionů korun.

Server Sheep Marketplace, kde měli lidé obchodovat s nelegálními omamnými látkami, provozoval právě Jiříkovský. Podezřelý tedy není jen z krádeže, ale také z obchodu s drogami. „Za zvlášť závažné trestné činy hrozí muži až osmnáct let vězení. Ženě maximálně osm," sdělil mluvčí jihomoravského státního zastupitelstva Hynek Olma. Dodal, že pachatel je ve vazbě.

Bitcoiny vytvořil vývojář známý jako Satoshi Nakamoto. Postupně je „těží" síť specializovaných počítačů. Tempo těžby se zpomaluje. Skončí okolo roku 2040, kdy bitcoinů bude jedenadvacet milionů. „Od běžné měny se moc neliší. Na internetových účtech máte taky jen čísla," poukázal šéf společnosti World BTC bussiness Martin Stránský.

World BTC bussiness se zabývá obchodem s bitcoiny. V Brně před dvěma lety zprovoznili první jihomoravský bitcoinomat, ve kterém lze směňovat koruny a bitcoiny.

Měnou lze platit na stále více místech. Například v jihomoravských pobočkách občerstvení Subway, které vede Oldřich Peprla. V bitcoinech tam registrují několik plateb týdně. „Takové případy jako Sheep Marketplace se stávají, není to ale chyba v systému. Když s ním umíte pracovat, tak jsou peníze v bitcoinech bezpečnější než v leckterých internetových bankách," tvrdí Peprla.

S tím nesouhlasí ekonom ze společnosti Cyrrus Tomáš Menčík. „Případů zpronevěry stále přibývá, tím klesá důvěryhodnost měny. Je to zajímavý nástroj pro spekulanty, ale z hlediska ekonomiky nemá bitcoin žádný význam," prohlásil Menčík.

TOMÁŠ HAVLÍK