Osmnáctiletá dívka z Řídelova na Jihlavsku, která se loni v srpnu stala obětí chladnokrevného únosu z autobusové zastávky a několikanásobného znásilnění, se měla stát doživotní sexuální otrokyní čtyřiapadesátiletého Josefa Dubského z Vysočiny.

Dubský dokonce plánoval, že bude dívku věznit ve svém domě v Domamili na Třebíčsku, kde by pro ni speciálně upravil a odhlučnil jednu místnost. Podle něj by si ani okolí ničeho nevšimlo, protože dům je obehnán uzavřeným plotem. Dokonce počítal s tím, že by dívka mohla během věznění otěhotnět. „Kdyby otěhotněla, tak bych dítě odrodil a staral se o něj. Bral bych ji jako manželku, bydlela by s námi v domě a vozili bychom ji na výlety,“ uvedl Josef Dubský do policejního protokolu.

Plány Dubského staršího se nesplnily, protože se dívce podařilo několik hodin po únosu utéct.

Dívka žádá půlmilionové odstupné

Ironií osudu ale je, že podle informací Deníku je dívka skutečně těhotná a svého prvního potomka by měla přivést na svět už v nejbližší době. Deníku to potvrdil zmocněnec poškozené, jihlavský právník Petr Melichar. Dívka podle něj byla velmi krátce těhotná už v době, kdy byla unesena. Je ale otázka, zda to tehdy dívka věděla, či nikoli. Únos se odehrál loni 15. srpna a soud s únosci začal přesně po devíti měsících 15. května.

V tomto směru budou důležité lékařské posudky soudních znalců, které by měly zaznít během příštího hlavního líčení. Dívka po obžalovaných žádá půlmilionové odškodné.

Josef Dubský starší se k únosu dívky přiznal. U soudu odmítl vypovídat. S ním jsou obžalováni jeho jednatřicetiletý syn Josef a třiapadesátiletý bratr Karel. Otec a syn mají podle obžaloby navíc na svědomí pokus o únos dívky z Třebíčska a věznění i znásilňování jedné z bývalých manželek Josefa Dubského staršího.

Všem třem hrozí tresty od pěti do dvanácti let, protože podle státního zástupce Jiřího Moravy navíc fungovali jako organizovaná skupina. Podle žalobce trojice plánovala únos nějaké dívky už dávno předtím.

Josef Dubský mladší i Karel Dubský také odmítli u soudu vypovídat. Josef Dubský mladší se pouze přiznal k únosu, ale prý to udělal, protože ho k tomu donutil jeho otec. Karel Dubský označil bratra za násilníka, který by byl schopen vrazit kudlu do jiného člověka.

Před čtyřmi lety na něj dokonce podal trestní oznámení kvůli tomu, že ho měl znásilnit. Karel Dubský se hájí tím, že žádný únos se svými příbuznými neplánoval a vůbec netušil, co mají v plánu. Dubský starší to komentoval slovy: „Věděl o tom dva dny dopředu.“ Rodina Dubských byla tehdy na dovolené v kempu na Strakonicku. Už tehdy měli plánovat, že po cestě unesou nějakou dívku a udělají si z ní sexuální otrokyni.

Lokální bouře doprovázená kroupami zasáhla Strážnici na Hodonínsku. Voda zatopila některé ulice i sklepy domů.
Následky bouřky ve Strážnici: lidé volali o pomoc, město jim poskytlo vysoušeče

Když ve svém Fordu Galaxy s karavanem projížděli Vysočinou, na autobusové zastávce v Řídelově si všimli dívky v kraťasech a tričku. Za volantem seděl Josef Dubský starší. Ten zastavil a synovi řekl, že ví, co má dělat. Nejprve se ale dívky zeptali, jestli s nimi pojede.

Když odmítla, Dubský mladší s Karlem Dubským chytili dívku snažili se ji natlačit do auta. Dívce přitom spadla sluchátka a jedna pantofel. Její mobilní telefon únosci odhodili. Podle výpovědi svědka, který scénu viděl z auta, se dívka bránila.

V autě s trojicí Dubských cestovala ještě bývalá manželka Dubského staršího, s níž má syna Josefa. V autě byly také dvě malé děti, které má Dubský s jinou ženou, kterou měl někdy v březnu unést a věznit čtyři dny v Domamili.

Pohlavní styk s nevlastní matkou měl mít tehdy také Dubský mladší. Ten to přiznal.

Toto věznění bylo zřejmě počátkem nápadu unést další dívku. O to se pokusili poprvé loni v Třebíči. Otec a syn si vyhlédli dívku před obchodním domem. Syn tehdy vyskočil z auta a oběma rukama chytil dívku za předloktí, ta se ale vysmekla a utekla.

V Řídelově se jim už ale únos podařil. Jinou dívku natlačili na podlahu auta a vyhrožovali jí, že jestli jim nebude po vůli, tak ji zabijí. Karel Dubský ji měl hrozit nožem a hodit přes ni deku, Josef Dubský starší jí vyhrožoval, že jí uřízne hlavu.

Po cestě přemístili dívku do karavanu, kde ji měl Karel Dubský sahat do rozkroku.

Podle něj se dívka nebránila. Ještě než vyrazili do kempu Lučina na Hodonínsku, zastavili se v Domamili a nakoupili jídlo. Do kempu přijeli kolem jedenácté večer.

Policisté v Nechvalíně pátrají po pohřešované Pavle Zálešákové.
Tělo v lese? Zůstalo u teorie, policisté dál hledají ženu z Nechvalína

Dívka byla po celou dobu v karavanu, kde ji pak měli Karel a Josef Dubský starší postupně znásilnit. Karel Dubský to ale popírá. Podle něj za dívkou přišel a řekl jí, že jí nic neudělá, ale ať to neříká bratrovi. V karavanu přitom byly bývalá žena Dubského i obě děti.

Ráno pak Josef Dubský starší se synem odjel. Karel měl hlídat, údajně ale chtěl, aby dívka utekla. Unesená dívka nakonec situace skutečně využila a utekla z karavanu okénkem. Toho si všiml i hlídač z kempu, který nedaleko opravoval auto. „Za dívkou, která byla rozrušená, potrhaná a utíkala k první chatce, kde byl ubytovaný manželský pár, běžel nějaký muž,“ uvedl hlídač. Byl to Karel Dubský, který dívku doběhl a snažil se ji před svědky přimět, aby se vrátila. Když to odmítla, odešel. Dívka se na recepci svěřila, co se stalo. Přivolaní policisté pak násilníky zadrželi v kempu a jeho okolí.

Hlavní líčení bude pokračovat ve čtvrtek. Zaznít by měly další výpovědi, především unesené dívky a posudky znalců. Tentýž den by mohl padnout také rozsudek.

Soud s Radúzem Šafránkem.
Mladík odsouzený za vraždu v arboretu se dovolává k nejvyššímu soudu