S tvrzením nesouhlasí olomoucký vrchní žalobce Michal Galát, který kauzu dozoruje. Tvrdil, že když odposlechy policisté zaznamenávali, byl Zadeh pouze podezřelý. „Trestní řád zapovídá odposlechy až mezi obviněným a obhájcem. Navíc nemůžeme vědět, jaké má podezřelý obhájce v jiné trestní věci," vysvětlil.

Postup Unie obhájců označil za neprofesionální. „Je to politováníhodné, protože uvádí suverénní tvrzení, která se nezakládají na pravdě, aniž by znali trestní spis," doplnil Galát.

Za trestní oznámení se naopak postavila obhájkyně Zadeha Alena Kojzarová. „Zdůvodnění, proč byly odposlechy legální, jsou naprostý nesmysl. Mému klientovi sice ještě nebyla přečtena obžaloba, nicméně odposlouchávali mu hovory už když bylo jednání u Krajského soudu v Brně," konstatovala obhájkyně.

Dodala, že detektivové tak měli detailní přehled o tom, jak se chce Zadeh u soudu bránit. "Pokud policie a státní zástupce znají předem taktiku obhajoby, znají věci, které se tam probírají, pak ta obhajoba v podstatě ztrácí smysl," řekla.

Podle Unie obhájců je to porušení tajemství dopravovaných zpráv a zneužití pravomocí úřední osoby. "Ale hlavně je to bezskrupulózní útok na základy právního státu," řekl člen prezidia Unie obhájců Václav Vlk.

Podnět Unie obhájců už byl doručen Nejvyššímu státnímu zastupitelství, potvrdil jeho mluvčí Petr Malý. Případ už řeší také Česká advokátní komora. Podle mluvčí komory Ivy Chaloupkové je komunikace obviněného s jeho obhájcem z odposlechů vyloučena zákonem. "Pokud došlo k odposlechu takové komunikace, jsou orgány policie povinny záznamy takové komunikace zničit a získané poznatky nijak nepoužít," řekla mluvčí.

To by podle Galáta policisté udělali, pokud by byl Zadeh odposlouchávaný jako obviněný. „Odposlouchávání funguje strojově přes záznamové zařízení a přístroj nedokáže posoudit, s kým dotyčná osoba hovoří," dodal státní zástupce.

Zadeh je ve vazbě, spolu se 14 dalšími lidmi se u brněnského krajského soudu zpovídá z podezření z daňových úniků. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka. Celková škoda činí 2,5 miliardy korun. Zadeh obvinění odmítá. V této kauze je stíhaný na svobodě díky kauci 150 milionů korun, kterou zaplatil na začátku loňského roku. Na začátku prosince ho ale brněnský městský soud poslal opět do vazby, policie ho obvinila z ovlivňování svědka. Spolu s ním obvinila dalších pět lidí.