Brněnskému deníku Rovnost to potvrdil mluvčí investiční skupiny Jan Sedláček. „Mohu potvrdit, že David Rusňák je u výslechu v Olomouci. Nemám ovšem informace o tom, v jaké záležitosti," komentoval.

Informace o obvinění Davida Rusňáka zatím nikdo nepotvrdil. Podrobnosti nechtěl poskytnout ani státní zástupce Ištván. „Žádné detaily o tom, které konkrétní úkony ve vyšetřování jsme provedli, nebudeme veřejnosti sdělovat," vzkázal Ištván. Více informací má být k dispozici příští týden.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Babiš odmítl, že by dostal od novináře živý policejní spis

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, jehož je Rusňák členem, navrhl Rusňáka vyloučit z hnutí. „Jihomoravská krajská organizace má ovšem jinou představu," uvedl Babiš. Podle něj by hnutí mělo také vrátit sponzorské dary, které od Rusňáka dostalo. Má jít o sumu kolem milionu korun.

Brněnský primátor a místopředseda hnutí Petr Vokřál doporučuje Rusňákovo členství jen pozastavit. „Alespoň dokud se nevyřeší kauza úniku informací. Nevíme ani zatím, o jaké obvinění jde," řekl Vokřál. Podle něj je také potřeba ctít presumpci neviny a vrácení daru by zvážil až ve chvíli, kdy se prokáže podnikatelova případná vina.

Rusňákova manželka Petra je členkou brněnské rady. Vokřál vyloučil, že by její práce nějak souvisela s Rusňákovým podnikáním. Rusňáková má na radnici na starost marketing a cestovní ruch. O tom, jak v případu figuruje její manžel, nemá Rusňáková informace. „Vím jen, že vypovídá v nějaké kauze. Nic víc," sdělila.

Na začátku příštího týdne se má sejít předsednictvo jihomoravské organizace hnutí ANO. Její předsedkyně Taťána Malá je nyní v Číně.

Brněnský byznysmen David Rusňák je majitelem investiční skupiny DRFG, jejíž klíčové pilíře jsou v nemovitostech, energetice a finančních službách. Jeho skupina také sponzoruje hokejovou Kometu a jméno skupiny nese i hala Rondo.

Rusňáka v pátek večer od výslechu propustili. Vyjádření k vyšetřování ale poskytne až v následujících dnech.

Vrchní státní zastupitelství kvůli únikům z policejních spisů vyslýchá kolem dvaceti lidí. Jsou mezi nimi také bývalí policisté z elitních útvarů. Například bývalý člen Generální inspekce bezpečnostních sborů Miroslav Palán nebo Michal Ratajský, který působil v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, nyní podniká v bezpečnostní agentuře. Vyslýchaní mají být také brněnský podnikatel Saman El-Talabani nebo šéf skupiny Net and Games Radim Jüttner. Jeho firmu dříve lidé znali jako Kajot. Také ona sponzorovala Kometu.

Andrej Babiš a Alena Schillerová.
Schillerová je z argumentů Sobotky v šoku. Babiš: Premiér to komplikuje