„Jenom jsem se bránil, oni zaútočili na mě. Křičeli, že v České republice nemám co dělat a že, když mě chytí, tak mě zabijí," vypovídal obžalovaný u soudu. Hrozí mu až osmnáct let vězení.

Incident začal na konci loňského června v noci v hospodě nedaleko ubytovny, kde Švačuk žil. „Můj kamarád Jaroslav se obžalovaného bál, už dřív mu rozbil telefon, tak jsem ho doprovodil na ubytovnu, kde žil. Tam jsme se začali s Švačukem hádat a po chvíli i prát," popsal začátek roztržky Radek, kterého měl obžalovaný seknout mačetou do hlavy.

Dodal, že Švačuk si potom doběhl pro násadu od krumpáče a začal mlátit do Jaroslava. „Nepamatuji si, kolikrát ho praštil. Zalehl jsem ho, abych ho zastavil, on mi ale zmáčkl varlata a vyklouzl mi. Zmizel někam do tmy, a když se vrátil, držel v ruce dvě mačety," pokračoval Radek.

Čtěte také: Divoká bitka. Před nádražím se poprala desítka lidí, měli i teleskopické obušky

Jaroslav podle něj mezitím běžel přivolat pomoc nebo policisty. „Utekl jsem k nedalekému mostu. On běžel za mnou a křičel, že mi usekne hlavu. Když se po mě rozpřáhl, bránil jsem se násadou od krumpáče, kterou jsem mu předtím sebral," uvedl poškozený.

I přesto, že se podle svých slov Radek ubránil, mačeta ho zranila na hlavě. „Utekl jsem do asi dvou metrové trávy, lehl jsem si tam a zůstal jsem schovaný," doplnil muž.

Podle Švačuka se incident stal jinak. „Napadli mě, nechápu proč. Nejspíš se na mě domluvili. Jen jsem se bránil. Násadou jsem je praštil, ale až po tom, co mě zalehli, kopali do mě a nadávali mi," přiznal muž.

Mačety ale prý nikdy neměl. „Na ten most jsme se dostali, když jsem se já chtěl vrátit zpátky na ubytovnu a oni na mě pořád útočili. Praštil jsem Radka pěstí do hlavy a on spadl na zábradlí a rozbil si hlavu. Pak začal utíkat," vylíčil rvačku obžalovaný.

Proč na násadě od krumpáče znalec našel rány od sečné zbraně, vysvětlit nedokázal.

Švačuk si, zatímco se Radek schovával v trávě, doběhl na ubytovnu pro věci a utekl pryč. „Strašně křičel, bál jsem se, že jsem mu něco udělal. Noc jsem strávil venku na takovém posezení. Když jsem se ráno vrátil, řekli mi, že mě hledají policisté," doplnil muž.

Zapálil si tedy cigaretu a řekl, ať majitel ubytovny oznámí, že se vrátil. „Neudělal jsem nic špatného, ani jsem se nechtěl prát. Byl jsem trochu opilý," přiznal Švačuk.

Opilý byl ten večer podle svědků i Radek. „Připadal mi nervózní, vypil toho víc než obžalovaný. Nikdy jsem neslyšel, že by měl Švačuk s někým konflikt, je hodný, pracovitý a není agresivní ani když se napije," popsal povahu obžalovaného svědek.

Souhlasila s ním i žena, která v podniku, kde potyčka měla začít, pracovala. „Radek se rád napije a potom opilý jezdí autem. Když je opilý, chová se agresivně, šťourá do lidí a provokuje. Ten večer za Švačukem pořád chodil a otravoval ho," vypověděla žena.

Přečtěte si: Kamaráda uvázali v opuštěném bunkru řetězem. U soudu dostali čtyři a pět let