Násilnou smrt ženy mezi dvaceti a třiceti lety potvrdila i pitva. „Tu soudní lékař provedl ještě v noci," potvrdila mluvčí.

Okamžitě po nálezu mrtvé ženy se do pátrací akce zapojilo několik desítek policistů, využili i policejní vrtulník. Přesto nebyli úspěšní. „Žádáme proto všechny, kteří mezi třetí a pátou odpoledne zahlédli v okolí něco podezřelého, aby se na nás obrátili na lince 158," sdělila Ledabylová. Ve středu dopoledne doplnila, že kriminalisté už vyslýchají několik lidí, kteří by k případu mohli podat důležité informace.

Že se v místě něco dramatického stalo, si lidé všimli během odpoledne díky rozsáhlému policejnímu zásahu. Brňany znepokojilo mnoho aut s majáčky a vrtulník. „Pročesávali celé okolí, lítali nápadně nízko," uvedla v úterý Kateřina Konečná, jež žije v Černých Polích.

Červenobílá policejní páska ve stejnou dobu zamezila lidem ve vstupu do botanické zahrady univerzity. „Je možné, že jsem potkal i vraha, šel jsem kolem na přednášku a byl tam ještě docela klid, později začali policisté hlídat vchody," popsal student Robert Kinzl. Podle zjištění Deníku Rovnost vůz pohřební služby opustil uzavřenou oblast až v devět hodin večer.

O probíhajícím zásahu v té době ale nevěděli lidé žijící v okolí. „Přítelkyně mi pouze volala, že slyšela o tom, co se tu přihodilo, a proto jsem ji raději přišel vyzvednout na tramvaj, aby nešla sama," poznamenal muž, který si nepřál být jmenován, na tramvajové zastávce Bieblova. Právě blízko ní neznámý muž zavraždil ženu.

Policisté s baterkami hlídkovali i v okolních ulicích a na dalších zastávkách hromadné dopravy v okolí. Někteří později kolemjdoucí upozorňovali, aby se příliš nezdržovali v ulicích. Po okolních ulicích neustále projížděla policejní auta.

K zásahu se nechtěl vyjádřit ani mluvčí Mendelovy univerzity Radovan Kramář, v jejímž areálu pravděpodobně k vraždě došlo. „Ze zkušenosti víme, že pokud policie něco takhle živého vyšetřuje, požádá nás pravděpodobně o součinnost a sami za sebe tak žádné prohlášení vydávat nemůžeme," vysvětlil.

V tomto roce je to teprve třetí vražda, kterou jihomoravští kriminalisté vyšetřují. V loňském roce se zabývali celkem pětadvaceti vraždami.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ