Oba Češi se loni v listopadu vydali do hor na pomezí Kurdistánu a Sýrie. V oblasti, kterou sužuje válka, chtěli údajně zřídit polní nemocnici. „Neexistuje tam žádná polní nemocnice, která by pomáhala místním lidem po osvobození městečka. A lidé, civilisté i vojáci musí jezdit do vesnice až čtyři hodiny cesty,“ řekl dříve Farkas pro Českou televizi.

Podle obžaloby oba Češi již několikrát navštívili tábory "teroristů" v Turecku. V takzvaných teroristických kruzích je prý Farkas znám pod kódovým označením Serxwebun Botan, který měl být odstřelovačem, a Všelichová jako Zelane Botan, která se měla starat o logistiku, zdravotní péči a koordinovala také cesty dalších "dobrovolníků-teroristů" z Evropy do Sýrie, napsaly dříve turecké noviny Daily Sabah.

Ministra zahraničí Zaorálka rozsudek zklamal

„Dnešní rozsudek je pro mě velkým zklamáním. Bez ohledu na to je nyní potřeba udělat maximum, aby byla věc řádně přezkoumána odvolacím soudem. Pevně věřím, že soud vyšší instance vyhodnotí záležitost jinak. Z naší strany samozřejmě bude nadále pokračovat poskytování konzulární pomoci. Naše ambasáda v Ankaře je s oběma zadržovanými v pravidelném kontaktu a stejně jako dosud bude hrát aktivní roli prostředníka jak směrem k rodinám obou českých občanů v České republice, tak i ve vztahu k tureckým úřadům,“ řekl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Šéf české diplomacie Zaorálek se v nejbližších dnech telefonicky spojí se svým tureckým protějškem Mevlutem Cavosugluem, aby ho požádal o korektní odvolací řízení, pokud se pro něj odsouzení rozhodnou. V tuto chvíli zůstanou oba odsouzení ve věznici ve Vanu, kde byli dosud drženi ve vazbě. 

Ilustrační foto
V Turecku obvinili z terorismu dva Čechy, pomáhali Kurdům v Sýrii

Obžaloba stojí na zabaveném deníku

Obžaloba je postavena na zabaveném deníku i fotografiích, které Všelichová s Farkasem pořídili už při dřívějších cestách do oblasti a sami je dávali na sociální sítě. "Ve fotoaparátech a paměťových kartách smartphonů Farkase a Všelichové policie objevila proteroristické písně a pochody, zvukové soubory, stejně jako snímky pořízené s teroristy YPG ," dodaly turecké noviny.

Turecká agentura Anadolu po jejich zadržení loni na podzim psala, že hranici překročili nelegálně ze Sýrie. Podle jejich chování na sociálních sítích prý propagovali antitureckou propagandu v Evropě.  

"Turecké bezpečnostní síly zadržely Farkase a Všelichovou, když se snažili nelegálně překročit turecko-syrskou hranice u celní brány Haburu v jihovýchodním Turecku. Od svého zadržení jsou ve vazbě tureckých úřadů," napsaly citované turecké noviny. Podle listu se zatčení uskutečnilo na základě informace tajných služeb, že se Češi pokusí překročit iráckou hranici a připojit se k PKK. 

Ilustrační foto
Dvojice Čechů zadržená v Turecku žádá tamní soud o propuštění

Právníky a tlumočníky platila rodina, i sbírka

Jak uvádí Česká televize, právníky a tlumočníky u soudů platí rodina a úspěšná sbírka, kterou známí Všelichové a Farkase zorganizovali přes nadační fond. Všichni věřili alespoň ve vyhoštění. Nadějně vypadalo i jednání šéfa české diplomacie s tureckým protějškem. „Ujistil mě, že se budou snažit pomoci tak, aby to nekomplikovalo vzájemné česko-turecké vztahy,“ uvedl mluvčí české diplomacie Lubomír Zaorálek pro Českou televizi.

České velvyslanectví v Ankaře pomáhalo příbuzným dvojice zorganizovat návštěvu v turecké věznici a zprostředkovalo převod peněz od rodiny Všelichové do věznice. Poskytlo také kontakt na anglicky mluvícího právníka. 

Ankara nazývá kurdskou YPG teroristy

Ankara YPG považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku řazená k teroristickým skupinám. PYD loni otevřela v Praze své evropské zastoupení, i když Česko syrský Kurdistán ani žádnou jeho reprezentaci neuznává.

Farkas dříve pracoval jako humanitární pracovník při zemětřesení na Haity, Všelichová je studentkou České zemědělské univerzity.

Ilustrační foto
Dvojici Čechů zadržených v Turecku hrozí až 15 let vězení