Děti z kuřimské Základní školy Jungamnnova na Brněnsku se od jara těšily na dokončení dopravního hřiště v areálu školy. Před čtrnácti dny se dočkaly jeho úplného dokončení. Nestihly si na něm ale ani pořádně pohrát. O víkendu ho celé poničil zatím neznámý vandal.

Novotou zářící dopravní značky přilákaly neznámého pachatele na dopravní hřiště v sobotu ve večerních hodinách. „Z čtyřiačtyřiceti dopravních značek jsme jich po víkendu našli neponičených jen asi deset," popsal řádění vandala ředitel základní školy Richard Mach.

V pondělí ráno našli žáci na hřišti úlomky značek rozházené po zemi. Z některých sloupků bylo značení strhnuté úplně. „Když sečteme cenu značení a peníze, které zaplatíme za obnovení, vandal způsobil škodu kolem šestnácti tisíc korun," doplnil Mach.

Ředitel školy se rozhodl viníka vypátrat sám. Domnívá se totiž, že hřiště poničil někdo z žáků školy. Zda má ale tip na někoho konkrétního, nechtěl prozradit. „Pokud by se nám viníka nepodařilo odhalit do pátku, v pátek odpoledne podám na policii trestní oznámení na neznámého pachatele," vyjádřil se ředitel. Policisté se případem zatím nezabývají. „Tuto událost nemáme od nikoho ohlášenou," řekl včera policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Pokud by se potvrdila domněnka ředitele, že vandal je jedním z žáků, dal by mu dvojku z chování. „Samozřejmě by vše musel po domluvě s rodiči zaplatit," dodal Mach.

Rovnou do vězení by viníka poslala pětice dívek ze zdejší školy. „Dala bych ho do vězení a nechala ho to zaplatit," řekla jedna z nich, žákyně pátého ročníku Jana. Mírnější trest pro pachatele navrhla její kamarádka Veronika. „Přikázala bych mu, ať to sám opraví a dala bych mu trojku z chování," vyjádřila se žákyně.

Dopravní hřiště nechalo vedení školy vybudovat, aby se jejich žáci měli kde naučit bezpečnostním zásadám v provozu. „Co vandala vedlo ke zničení hřiště, nedokážu vůbec říct," vyjádřil nepochopení s jednáním vandala Mach. Hřiště škola postavila za peníze z fondu Evropské unie. Chce ho v nejbližší době zase opravit.

Dětské hřiště přilákalo před dvěma lety také muže v Brně. Zalíbily se mu houpačky pro děti. „Na místě po nich zůstala jen dřevěná konstrukce. Strážníky na chybějící houpačky upozornila maminka, která si se svým dítětem na hřiště přišla hrát," informoval o případu tehdejší mluvčí brněnských strážníků Zdeněk Novák. Dodal, že škoda tehdy přesáhla pět tisíc korun. Strážníci proto případ předali policistům.