Do domu dováželi chemikálie, z nichž drogu vařili. „Prodávali ji desítkám drogově závislých z Brna, Brněnska a Vyškovska," uvedla státní zástupkyně Eva Žďárská.

Skupina chtěla vyvézt pervitin za půldruhého milionu korun do Německa. Nepovedlo se jí to. Hlavního vařiče, jedenačtyřicetiletého Zdeňka Mračnu, zadrželi s dvěma kilogramy pervitinu loni v září policisté.

Pokousal majitele

Valehracha zatkli už v srpnu. Když jel na motorce za rodiči do Kovalovic na Brněnsku, zastavil u čerpací stanice. „Před jízdou jsem si kvůli bolesti kloubů vzal nějaké prášky od Mračny," řekl u soudu Valehrach. Po cestě prý začal ztrácet vědomí, zvracel a navíc se mu motorka porouchala. „Na benzince jsem byl úplně nepříčetný," řekl obžalovaný.

Ukradl auto zaparkované u čerpací stanice. Majitele, který se mu v tom snažil zabránit, pokousal. S cizím autem pak narazil do stromu. Přivolaná policie zjistila, že řídil pod vlivem omamných látek. Valehrach tvrdí, že ho Mračna schválně zdrogoval. „Auto jsem si chtěl jen půjčit. Že bych někoho napadl si nepamatuju," řekl u soudu Valehrach.

To, že byla v jeho domě varna pervitinu, prý taky nevěděl. „Mračna u mě na čas bydlel, vím jen, že dělal nějaké biologické pokusy s výtažky z rostlin. Vždyť já ani nevím, co znamená slovo vařič," rozčiloval se v úterý u soudu Valehrach.

Případem se bude soud zabývat ještě do konce týdne. Vyslechne všechny obžalované a další svědky.

BARBORA KUBOVÁ